19.-21.10. LIKA-Zir-Put malog princa-Crnopac

LIKA
19.10. – 21.10.2018.
ZIR – PUT MALOG PRINCA (Crnopac) – VRH CRNOPAC

 

Izlet u Liku se nažalost otkazuje. Uplate će biti vraćene na planinarskom sastanku u četvrtak.
Hvala na razumijevanju,
Vaš vodič Robert

 

Plan i program puta

Nadnevak: 19 – 21. listopad 2018.

Mjesto okupljanja: iza SPAR-a na Sjenjaku

Polazak: 19. listopad 0:00 h

Povratak: 21. listopad do 24:00 h

Dokumenti: osobna iskaznica, zdravstvena i planinarska iskaznica

Staza: za iskusnije i kondicijski spremne planinare, predviđen i dio za svaku stazu za sve koji ne budu htjeli na vrhove

Obavezna planinarska oprema: planinarski ranac, planinarske gojzerice, štapovi.

Odjeća: planinarska, prilagođena godišnjem dobu, vremenskim prilikama i dužini izleta.

Način prijevoza: autobus

Cijena izleta:

 • prijevoz: okvirno 250,00 kn (uplate od danas 20.09.2018.)
 • ostali troškovi davaocu usluga na licu mjesta:
  • spavanje (dva noćenja) 200,00 kn
  • večera 2X + boravišna pr. 100,00 kn

Ostala hrana i piće: iz ranca.

 • Izlet je trodnevni
 • Osigurani domaći vodiči

Napominjem da dio puta prolazimo kroz Republiku Bosne i Hercegovinu (radi manje kilometraže), stoga je osobna iskaznica neophodana za nastavak puta.

Prvi dan: Zir

Zir je planina visoka 850 m i nalazi se na Ličkom polju u Ličko-senjskoj županiji blizu mjesta Kik u općini Lovinac (N 44° 25′ 48.7 E 15° 36′ 51.5).

Zir je gora koja je dio Ličkog sredogorja, niza uzvišenja koje se pruža paralelno s Velebitom. Ličko sredogorje građeno je od vapnenca, nekadašnjeg morskoga dna, i zbog toga je puno šupljina – špilja i jama. Izdiglo se kao i cijeli Dinaridi – sudaranjem Jadranske mikroploče (koja se odvojila od Afričke) s Euroazijskom. Unutar same planine nalazi se špilja dužine 350 m s jezerom. S vrha Zira pruža se otvoreni pogled u svim smjerovima.

Dvije su predaje o porijeklu njegova imena. Prva je da je planina služila kao osmatračnica u vrijeme turskih osvajanja. Vrh Zir je bio idealno mjesto za kontroliranje Ličkog polja i puta Udbina-Ploča-Mogorić-Ribnik koji je tada bio najvažnija prometnica. Druga predaja govori o tome da je svojom ljepotom uvijek mamio poglede putnika, odnosno izazivao – zurenje. O Ziru je narod ispjevao i pjesme.

Planina Zir je uvrštena kao kontrolna točka u Hrvatsku planinarsku obilaznicu i obilaznicu Lički gorski biseri.

Nastavak puta prema Gračacu i hostelu gdje ćemo biti smješteni. Večera i druženje.

Drugi dan: Prezid-PS Crnopac-Put Malog Princa

Put Malog princa, naziv poznate planinarske staze koja se naziva još i poučna staza Malog princa. Smještena je na južnom dijelu Velebita, u blizini planinarskog skloništa Crnopac. Prolazi kroz Park Prirode Velebit, a vodi na vrh Bili Kuk (1171 m.n.v.).

Staza obiluje čudnovatim i posjeta vrijednim kamenim tvorbama;

 • Dvori,
 • Konoba,
 • Niska vrata,
 • Dvorska vrata,
 • Zdenkova jama,
 • Šušnjevac,
 • Slipi klanac,
 • Tisni klanac,
 • Podkuk,
 • Krivi klanac,
 • Tonkina vrata,
 • Stankina vrata,
 • Kičma (osigurana sajlom)
 • te posljednja i najljepša Nebeska vrata.

Ova poučna staza spada među zahtjevnije penjačke staze u odnosu na druge staze u Hrvatskoj, iako u promjeru ima samo 600 m te nije potrebno više od 3-4 sata za obilazak. Na postojanju ove staze treba zahvaliti zadarskom planinaru Slavku Tomerlinu Tateku koji je zajedno sa Zdenkom Morovićem (po kojemu je Zdenkova jama i dobila ime) oklinčao i markirao stazu.

Radovi na stazi su uz odobrenje za rad i financijsku pomoć HPS-a započeli 19. lipnja 2003. godine, te je brzo dovršena. U bušenju rupa i postavljanju sajli pomogao im je i Dragan Kovačević. U stazu su ugrađene ljestve, klinovi, više desetaka metara sajli te su usjecane stube i nogostupi na 30-ak metara dionice.

Početna točka ovog planinarskog izleta je deveti kilometar na cesti od Gračaca preko Prezida za Obrovac. Najviša polazna točka je na 757 m, a 500 metara iza nje je tunel dug 160 m. Markacija prema vrhu počinje prije tunela na mjestu gdje se stara cesta odvaja od nove. Tu treba parkirati automobil.

Markacija ostavlja cestu, počinje se uspinjati, i kod dva veća bunara skreće lijevo u šumovito područje. Nakon prijeđenih 420 metara staza stiže na križanje na kojem smjer ravno vodi južnom padinom, preko Veselinovićevih stanova direktno na vrh Crnopac, dok smjer lijevo vodi prema PS Crnopac. Na ovom križanju treba skrenuti lijevo.

Nakon skretanja započinje oštriji uspon, nakon kojeg staza izlazi na sjevernu padinu i nastavlja umjerenijim usponom, do PS Crnopac. Neposredno prije planinarskog skloništa je križanje na kojem treba skrenuti lijevo. Od planinarskog skloništa treba slijediti markaciju za Bili Kuk. Staza se najprije spušta u vrtaču, gubi na visini 70-tak metara, da bi se nakon te točke počinje uspinjati i izbija na križanje neposredno prije ulaska na stazu „Put Malog princa“. Na tom križanju treba nastaviti ravno.

Od ove točke najprije se stiže u Dvore, zatim Konoba i Niska vrata, pa lijevo kroz Dvorska vrata, a nakon njih do Zdenkove jame, u koju se obvezno treba spustiti. Nakon Zdenkove jame slijedi silazak u Šušnjevac, pa Slipi klanac, Tisni klanac, Podkuk, silazak u Papratnjak, nakon kojeg se krivudavo penje kroz Krivi klanac nakon kojeg se silazi na Tonkina vrata i ubrzo na Stankina vrata. Tu počinje uspon na Kičmu. Nakon Kičme prolazi se kroz Nebeska vrata, nakon njih se hoda šumom, mijenja se smjer i ispod vrha Bili Kuk, vraća se na početnu točku obilaska staze Malog princa, a poslije nje se vraća nazad u PS Crnopac (Tatekovu kolibu).

Po završetku, povratak u hostel, večera i druženje.

Statistika i pregled staze:

Atraktivnost ++++
Vrijeme traga: 03:32 h
Visina polazišta: 752 m
Visina odredišta: 1140 m
Minimalna visina: 752 m
Maksimalna visina: 1193 m
Ukupna duljina: 6.4 km
Prosječni nagib: 24 %
Utrošak energije: 7493 kcal
Zahtjevnost staze Jako teška
Markacija staze Dobra
Tip aktivnosti: Planinarenje
Sezona: Proljeće

Ljeto

Jesen

Zima

 

Treći dan: Prezid-Veliki Crnopac

Prezid-Veliki Crnopac, početna točka ovog planinarskog izleta je deveti kilometar na cesti od Gračaca preko Prezida za Obrovac. Najviša polazna točka je na 757 m, a 500 metara iza nje je tunel dug 160 m. Markacija prema vrhu počinje prije tunela na mjestu gdje se stara cesta odvaja od nove.

Markirana staza ostavlja cestu, počinje se uspinjati, i kod dva veća bunara skreće lijevo u šumovito područje. Nakon prijeđenih 420 metara staza stiže na križanje na kojem smjer ravno vodi južnom padinom, preko Veselinovićevih stanova direktno na vrh Crnopac, dok smjer lijevo vodi prema PS Crnopac. Na ovom križanju treba skrenuti desno.

U nastavku uspon ide građenom kozjom stazom, kroz visoku bukovu šumu, vijugajući između zidova, sve do napuštenih ljetnih Veselinovića stanova, prolazi pored njihovih ruševina i nakon 200-tinjak metara izlazi na pravi krš te po njemu oštro uzbrdo, po kamenitom i izuzetno napornom terenu za hodanje, stiže se do pod vrh.

Završni uspon ide vrlo oštro uzbrdo, kroz bukovu šumu, do prijevoja između Velikog Bata i Crnopaca te dalje po golom hrptu, do vrha.

Vrh je označen betonskim stupom s natpisom imena i nadmorskom visinom. Na njemu je i strelica koja upućuje na smjer prema kamenu, u koji je ugrađen tuljac s upisnom knjigom i žig. S vrha se pružaju vidici na velebitske vrhove, Plješivicu, Ozeblin i Kremen. Prekrasni su vidici na Liku i Ravne kotare.

Po završetku planinarskog dijela slijedi sređivanje i put u Osijek. Po dogovoru stajanje za ručak.

Statistika i pregled staze:

Atraktivnost
Vrijeme traga: 02:34 h
Visina polazišta: 748 m
Visina odredišta: 1402 m
Minimalna visina: 748 m
Maksimalna visina: 1402 m
Ukupna duljina: 3.2 km
Prosječni nagib: 30 %
Utrošak energije: 4812 kcal
Zahtjevnost staze Jako teška
Markacija staze Dobra
Tip aktivnosti: Planinarenje
                 Sezona: Proljeće, ljeto, jesen, zima

  

Prijave za izlet: mobitelom, na dolje navedeni mail ili četvrtkom na sastanku društva.

Prijave:   Robert Gergurec
Mob.:      091/4563 924
Mail:       robert.gergurec@gmail.com


Prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje, da ima plaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.
Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan ili otkazati izlet.

Print This Post Print This Post

You may also like...