22.-23.07. Panonske vještice sa Aršanja vas pozivaju u goste

PANONSKE VJEŠTICE SA ARŠANJA VAS POZIVAJU U GOSTE
 

IDEJA: kod svih naroda, u svim državama, unutar svake države postoje mitovi i legende o mjestima okupljanja vještica (coprnica, štriga ili pod drugim nazivima).

Poznato je da se na brdu Aršanj (Haršanj, Nagyharsany) između mjesta Siklos (Šikloš) i Villany (Vilanj) u NR Mađarskoj „okupljaju sve vještice Panonskog mora“.

Do sada nam je poznato iz prošlosti da je na teritoriju Hrvatske vještica bilo na/u – Klek, Medvednica, Mosor, Velebit, Vrčevo (Ravni kotari), otok Molat, Dugi otok,  Promina, Rastoke, Grič, Kastav, Pula…

Prema vjerovanju, vještice su slavile poganski obred poznat kao “kolo godine”. Takvi poganski obredi simbolizirali su odnos čovjeka i prirode, ciklus godišnjih doba i rast i umiranje te ponovno rađanje svega u prirodi.

Središnja mjesta u sklopu vještičjeg kalendara činile su svetkovine sabata kojih je bilo osam raspoređenih tijekom godine, a uglavnom su korespondirali s izmjenom godišnjih doba. Kako smo mi samo planinari družiti ćemo se van vještičjeg kalendara.

Zašto susret hrvatskih vještica na teritoriju Mađarske? Zbog 900 godina navike Hrvatske da je u državnoj zajednici s Mađarskom, a kad si u Europi, a još si k tome vještica, što je to granica.

VAŽNO UPOZORENJE: ovaj program ni u jednom segmentu nije usmjeren na ozbiljan i afirmativan odnos prema vješticama.

Za ovu priliku Panonske vještice pozivaju u goste ostale hrvatske vještice i kolegice iz susjednih država, dobro došli su i vještci.

Od Panonskih vještica, a očekuje se i od kolegica gošći prigodna i prikladna odjeća i obuća (za uspon obvezno čeone lampe ili druge svjetiljke, jer ni vještice ne vide baš dobro noću).

Prijatelji vještica koji bi došli, ali se boje eventualnih loših vještičjih uticanja moći će u suvenirskom programu kupiti prigodna  zaštitna sredstva (češnjak, glogov kolac i sl.)

Kolegice koje nemaju položen vozački ispit ili nostrificirati istovjetne dokumente iz drugih država, moći će to obaviti na uzletištu.
Dežurne „vještice“ će kontrolirati uzlet s mjesta okupljanja.

DATUM IZLETA:               22./23. srpnja 2017. godine

IDEJA:                                 Đorđe Balić
VOĐA IZLETA:                  Željka Pavlić
ORGANIZATOR:               HPD „Bršljan – Jankovac“ Osijek, i MKU „Pelmonostor“ Beli Mananstir

PROGRAM:

subota 22. srpnja 2017.g.

  • 9,00 h – polazak BUS-a iz Osijeka (Billa, Sjenjak). Individualni polasci tako da učesnici do 10,00 h budu kod bazena u Siklosu ili u 17,00 h na okupljalištu kod kiparske galerije
  • do 10,00 h – prijave kod bazena u Siklos (Šiklošu)
  • od 10,00 do 16,00 h – individualni programi po izboru i dogovoru (grupe mogu birati – kupanje Šikloš, Harkanj, turistički obilazak – Pečuh, Mohač, obilazak vinskih podruma – Villany)
  • 17,00 h – okupljanje kod kiparske galerije na otvorenom ispod Aršanja (obilazak galerije, upoznavanje s mjestom polaska i spusta)
  • 18,00 – 21,30 h – zajednička večera i druženje u restoranu u Vilanju
  • 22,00 h – uspon na Aršanj (po danu do 1,5 sat)
  • 23,00 do 24,00 h – boravak na vrhu Aršanja, susret s „domaćicama“, koncert, predaja Potvrdnica o susretu s vješticama, i tko zna što će domaćice sve pripremiti

nedjelja 23. srpnja 2017.g.

  • 00,00 do 01,30 h – spust do parkinga, odlazak kući ili organizirano spavanje s mađarske ili hrvatske strane granice

PROGRAM ZA GOSTE: osigurano vođenje u obilasku do 17,00 h. Osigurano noćenje za učesnike uz blagovremenu prijavu (nije planinarski i za svaku grupu će se posebno ugovarati)
PRIJEVOZ BUS: 50.00 kn
ZAJEDNIČKA VEČERA(jelo):
ULAZNICA BAZEN U ŠIKLOŠU, HARKANJU: cca 70 kn

PRIJAVE: ŽELJKA PAVLIĆ, TEL: 098 982 8085

Print This Post Print This Post

You may also like...