24.-25.03. HRVATSKO ZAGORJE “Gornja Stubica-Kumrovec-Klanjec”

HRVATSKO ZAGORJE
„ Gornja Stubica – Kumrovec – Klanjec“
 

Nadnevak: 24. – 25. ožujak 2018.
Mjesto okupljanja: iza SPARA na Sjenjaku
Polazak: 24. ožujak 3:00 h
Povratak: 25. ožujak do 22:00 h
Način prijevoza: bus (autoput u oba smijera)
Dokumenti: osobna iskaznica, zdravstvena i planinarska iskaznica
Staza: prvi dan cca 2 sata, drugi dan kružna staza cca 5-6 sati + light staza 2 sata

Cijena izleta:  na bazi od 40 ljudi

  • prijevoz: 140,00 kn

Ostali troškovi  plaćaju se davatelju usluga:

  • noćenje u hostelu,
  • dva obroka (večera i ručak),
  • boravišna pristojba,
  • ulaznica u etno selo

(doručak, piće, …) o  vlastitom trošku

Plan izleta:

Prvi dan, 24.03.2018.

  • polazak u 03:00 sati, ispred Spara kod Sjenjaka (autopraonica)
  • vožnja autoputom do Zagreba uz stajanje po potrebi (vozača i putnika)

Planiran dolazak u Gornju Stubicu oko 8,00 sati. Zadržavanje oko cca 2 sata za obilazak. Obišli bismo memorijalni park Rudolf Perišin koji je bio jedan je od najpoznatijih pilota HRZ-a poznatii njegov avion  „MIG 21“. Nakon toga Gupčevu Lipu (klet – kava i škropec), Crkvu svetog Jurja mučenika, spomenik Matiji Gupcu i muzej Seljčkih buna koji e nalazi u dvorcu Oršić.

Oko 10,00 – 10,30 sati polazimo prema Velikom Trgovišću i posjet rodnoj kući prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Zatim krećemo prema gradu Klanjecu i nastavljamo turističi obilazak. Prvo galerija Antuna Augustinčića,  koji je jedan od naših najznačajnijih kipara i nezaobilaznih predstavnika hrvatske moderne umjetnosti. Takođe obilazimo i velebno zdanje Franjevačkog samostana s crkvom Navještenja Blažene Djevice Marije koja je jedan je od prvih ranobaroknih sakralnih spomenika u Hrvatskoj, a ujedno je i mauzolej obitelji Erdody gdje se nalaze dragocjeni sarkofazi bana Sigismunda i Emerik Erdodyja  i Nikole koji još nije obnovljen.

U Klanjecu je planiran i planinarski dio od cca 2 sata hoda sa prijateljima iz PD Cesargrad.

Oko 14,00 sati krenuli bi prema Kumrovcu. Na cesti Klanjec – Kumrovec, na ulazu u Općinu Kumrovec stajemo na dio okružen ruševinama Cesargrada i kapelom Majke Božje Snježne, u značajnom krajobrazu Zelenjak, nalazi se spomenik hrvatskoj himni Lijepa naša domovino“. Pjesmu je Antun Mihanović, prema nekim predajama napisao očaran ljepotom Zelenjaka, objavljena je 14. ožujka 1835. godine u desetom broju prvog hrvatskog književnog i kulturnog lista Danica.

Nakon toga dolazimo u Kumrovec i smještamo se u Hostel Kumrovec. Ovdje bi trebali obići Muzej „Staro selo“ Kumrovec.

Poslije turističkog dijela i večere u hostelu, odmor i zabava u našem aranžmanu.

Drugi dan, 25.03.2018.

Ustajanje i doručak u vlastitom aranžmanu, na način da u 08,00 sati svi budemo spremni i u autobusu. Za stvari ćemo napraviti dogovor na licu mjesta (ili će u autobus ili će ostati u hostelu) jer se vračamo na ručak.

U 8,00 krećemo za Klanjec obučeni i sa potrebitom opremom za planinarski dio i kružnu planinarsku stazu u trajanju oko 5-6 sati hada. Hodamo stazu Klanjec-Cesargrad-Klanjec sa prijateljima iz PD Stubičan.

CESARSKA GORA Smještena je sjeverno od grada Klanjca. Proteže se od rijeke Sutle na zapadu do Cesarske vesi na istoku. Najviši vrh, Japica, doseže 511 m nadmorske visine. Cesarska gora odlikuje se velikom raznolikošću staništa koja su dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Na Cesarskoj gori i okolnom području dosad je zabilježena prisutnost 37 vrsta lišajeva, 68 vrsta danjih leptira, 522 vrste noćnih leptira, 30 vrsta saproksilnih kornjaša, 12 vrsta vretenaca, 7 vrsta gmazova, 4 vrste vodozemaca, 71 vrsta ptica te 20 vrsta sisavaca. Eko-staza Cesarskom gorom Nalazi se u zaštićenom području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora. Namijenjena je ljubiteljima prirode različite dobi.

Biti će dogovorena i light staza u trajanju od oko 2 sata hoda. Planinarski dio planiramo završiti do cca 15,30 sati.

Nakon ishodane staze i druženja u prirodi odlazimo na ručak. Nakon ručka oko 17,00 planiramo povratak u Osijek, gdje mislimo doći oko 22,00 sata.

Obvezna oprema: planinarska obuća (gojzerice), planinarska odjeća prilagođena vremenskim uvjetima (za kišu, vjetar i sl.),  štapovi za hodanje, baterijska svjetiljka itd.

Uplate se primaju na sastancima Društva od četvrtka 11.01.2018. !

 

Napomena:

Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu.


Kontakt:

Robert Gergurec
mob. 091 4563 924
e-mail: robert.gergurec@gmail.com

Print This Post Print This Post

You may also like...