29.09.-01.10. Premužićeva staza

PREMUŽIĆEVA  STAZA                                     

Premužićeva staza je pješački, planinarski put koji prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Staza je dugačka 57 km, a prvih 16 km prolazi područjem NP Sjeverni Velebit. Uobičajeni smjer kretanja je sa sjevera, od Planinarskog doma Zavižan (1594 m), preko prijevoja Veliki Alan (1412 m) do Oštarijskih vrata (927 m). U knjizi Željka Poljaka „50 najljepših planinarskih izleta u Hrvatskoj“ jedino je Premužićeva staza dobila najvišu ocjenu.

Krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća predsjednik HPD-a dr. Ivan Krajač oduševio je inžinjera šumarstva iz Suška Antu Premužića svojom vizijom o gradnji uzdužne visinske velebitske staze od Zavižana do Baških Oštarija.

Njih dvojica su zajedno sa suradnicima nekoliko godina krstarili velebitskim bespućima da bi stazu što bolje trasirali.

Staza je građena od 1930. Do 1933. pri čemu su vješto iskorišteni: dužina planine, neprekidan visinski pojas i mogućnost vidika na planinu i more. Radove su izvodili brojni radnici iz podvelebitskih sela. Izgradnjom staze omogućen je pristup u najnepristupačnije i najljepše dijelove Velebita dotad poznate samo malom broju stanovnika. Nije građena pomoću betona, cementa i suvremenih strojeva, već je primijenjena tehnika suhozidne gradnje koju su s koljena na koljeno prenosili stanovnici velebitskog podgorja. Zidanim serperntinama, podzidima, polutunelima i mostićima prolazi kroz najdivljiji i najnedostupniji velebitski krš. Trasirana je tako da nema velikih uspona, gotovo čitavo vrijeme se kreće na otprilike 1600 m nadmorske visine, a visinska razlika između najviše i najniže točke u cijeloj njenoj dužini je samo 200 m. Prosječni nagib je 10%, najveći je 20%, a prosječna širina staze je 1,2 m. Stvoreno je veličanstveno djelo koje je vjerojatno jedini naš planinarski objekt jedinstven u europskim razmjerima i 2009. na prijedlog HPS-a Ministarstvo kulture ju je uvrstilo u Registar kulturnih dobara od nacionalnog značaja.

P L A N  I Z L E T A

Plan izleta je prijeći Premužićevu stazu punom dužinom od Zavižana do Baških Oštarija bez  okolnih vrhova u tri dana.

Petak 29.09.2017.                                                                                            

Polazak autobusa iza Bille u ponoć sa četvrtka na petak u 00:00 sati.

Vožnja autocestom do Otočca, te nastavljamo lokalnom cestom prema Krasnom i do parkirališta PD Zavižan na rubu zavižanske kotline gdje bi trebali stići do 07:00. Uzimamo opremu: male rančeve i sve potrebno za hodanje prvog dana i pripremamo se za hodanje. Autobus nam sve ostale stvari odvozi do planinarske kuće Alan gdje noćimo prvu noć. Odlazimo do planinarskog doma Zavižan (1954m) gdje se zadržavamo nekih pola sata da predahnemo od puta: kavica, doručak  itd.

U 08:30 krećemo sa hodanjem. Idemo Premužićevom stazom do Rosijevog skloništa do kojeg nam treba tri sata hoda gdje planiramo napraviti dužu pauzu. Usput se možemo popeti na Gromovaču (1676m) najviši vrh Rožaskih kukova. Nastavljamo dalje do Planinarske kuće Alan gdje bi trebali stići do16:30.

Po dolasku u dom okrjepa, odmor, presvlačenje i zajednički ručak/večera u 17:00 te slobodno vrijeme: priprema opreme i malih rančeva za sutra i noćenje.

Subota: 30.09.2017.

Nakon ustajanja, kave i doručka napuštamo dom, vreće i ostalo ostavljamo u busu i opet sa opremom za hodanje u 07:00 sati krećemo dalje prema Ravnom Dabru planiranom trasom Premužićeve staze koja poslije Alana prelazi u srednji Velebit. Obilazi travnatu dolinu Mirevo.

Iza Mireva prelazi na morsku stranu te nastavlja ujednačenom visinom naizmjence livadama i šumom preko Gornjeg korita stiže do polja Radlovca i nastavlja šumom do skloništa Skorpovac. Nakon Skorpovca staza se nastavlja u podnožje Visibabe do prijevoja Dabarske kose s koje silazimo do našeg doma Ravni Dabar. Predviđeno vrijeme hodanja je 9 sati.

Po dolasku u dom, okrjepa, presvlačenje jelo iz ranca te slobodno vrijeme i noćenje.

Nedjelja: 01.10.2017.

Nakon ustajanja kave, čaja doručka  u 08:00 krećemo na našu zadnju dionicu Premužićeve staze u trajanju 3-4sata preko Dabarske kose i Stupaničeva do Planinarske kuće Vila Velebita u Baškim Oštarijama gdje će nas dočekati domaćini. Po dolasku do doma i busa oko 12 sati slijedi presvlačenje, okrjepa te zajednički ručak koji će nam prirediti domaćini Pl. kuće i druženje do14:00 sati kada bi krenuli za Osijek. Uz potrebna stajanja dolazimo u Osijek do 22:00 sati.

Obavezna planinarska oprema: planinarski ranac, planinarske gojzerice, štapovi, naglavna lampa, vreća za spavanje te imati važeću planinarsku iskaznicu.

Odjeća: planinarska, prilagođena godišnjem dobu i vremenskim prilikama u danima izleta.

Hrana i piće: iz ranca, kuhani obrok u petak u Planinarskoj kući Alan i ručak u nedjelju u Planinarskoj kući Vila Velebita koje su opskrbljene i pićem.

Voda: potrebno je ponijeti dovoljnu količinu vode za sve dane izleta.

Napomenuo bih da na hodanje nosimo samo male rančeve sa opremom, rezervnom odjećom, hranom i vodom za taj dan. Ostale stvari ostavljamo u busu koji ih prevozi do domova Alan i Ravni Dabar te na kraju do Baških Oštarija.

Ovaj izlet zbog zahtjevnosti (dužine staze i vremena hodanja) se preporučuje planinarima sa dobrom kondicijom i tjelesnom spremom.

Predviđeni troškovi: prijevoz autobusom: 250 kuna, smještaj: 90 kuna dva noćenja: obroci: 80 kuna dva kuhana obroka, petak i nedjelja te ulaz u NP: 25 kuna.

Prijave za izlet i uplate prijevoza četvrtkom na sastanku društva organizatoru i vodiču izleta.

Napomena: Prijavom na izlet svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na  izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.

U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih  nepredviđenih okolnosti moguće su promjene plana ili potpuno otkazivanje izleta.

Organizator i vodič: Vladimir Đekić, mob: 098 494 846

You may also like...