07.04. Diljska planinarska obilaznica Tri jezera (kružni put po Dilju)

Diljska planinarska obilaznica Tri jezera (kružni put po Dilju)
I dio obilaznice
07.04.2024.

Planinarska obilaznica “Kružni put po Dilju” otvorena je 1984. godine za 60-tu obljetnicu PD “Dilj gora”, a PD “Dilj gora” je 25.7.1999. godine izdalo prvi dnevnik Diljske obilaznice po imenu “Kružni put po Dilju”.

2021. godine Društvo izdaje drugo prošireno izdanje dnevnika. Obilaznica mijenja naziv u Diljsku planinarsku obilaznicu “Tri jezera”, jer se obilaznicom vežu naša tri prekrasna diljska jezera. Trasa ostaje ista, ali se dodaju dvije nove kontrolne točke, tako da ih sada ima sedam. Svrha puta je prikazati ljepote Dilja, njegova tri jezera, izletišta, šuma, vinograda, voćnjaka i sela kroz koja se prolazi. Ukupna dužina obilaznice izmjerena 2021. godine je 46,8 km, ima 7 kontrolnih točaka, te ju s preporučuje prehodati u dva dana. Može se prehodati i u jednom danu u trajanju od 12-14 sati.

Dilj je gora u središnjoj Slavoniji, sjeverno od Slavonskog Broda. Nisko je položena, dobro cestovno povezana te stoga idealna za kraće ili duže šetnje. Pruža se u smjeru istok-zapad u duljini od oko 45km, a omeđena je vodotocima Orljavom na zapadu, Biđem na istoku, Lonđicom na sjeveru i Savom na jugu.

Dilj-gora je najniža slavonska „otočna“ gora. Zanimljivo je da su dva najviša vrha na hrptu iste visine od 461 metra (Državna geodetska uprava): zapadniji Cinkovac i istočniji Degman ili po starom Jurje brdo. Čardak (421 m.), iako nije najviši vrh Dilj gore,  popularniji je od najviših Degmana i Cinkovca i nalazi se u Hrvatskoj planinarskoj obilaznici. Na njemu se nalazi i zidana trigonometrijska piramida visoka 27 metara. Glavni ukras Dilj-gore čine tri jezera, dva umjetna: Ljeskove vode i Petnja, te prirodno Sovsko jezero. Sva tri omiljena su odredišta izletnika i planinara.

Tip obilaznice: Vezna

Kontrolnih točaka: ukupno 7 (obaveznih: 7)

Kontrolne točke: 1. Planinarski dom Đuro Pilar (169 m), 2. Jezero Petnja (200 m), 3. Pljuskara (260 m), 4. Degman (461 m), 5. Sovsko jezero (355 m), 6. Čardak (423 m), 7. Jezero Ljeskove vode (213 m)

Uvjeti za stjecanje priznanja: Obilazak obaveznih kontrolnih točaka

Dužina (sati hoda): 14,

Gojzerica: Šifra: 1070 / Bodovi: 14

I dio obilaznice se ide od doma Đuro Pilar do Sovskog jezera. cca 7 sati hoda

Polazak u 6,30 sati ispred Rockatikija, a povratak u Osijek do 20,00 sati…

Cijena: 13,00 € na bazi 40 osoba

Vodič: Robert Gergurec


Prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje, da ima plaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.
Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan ili otkazati izlet.

Print This Post Print This Post