13.-15.08. Velebit: Ljubičko Brdo, Veliki Sadikovac

Trodnevni planinarski izlet autobusom na Velebit, vrhovi
Ljubičko brdo (1320 m) i Veliki Sadikovac (1286 m)
KT HPO 12.7 i 13.1
13. – 15. kolovoza 2021. godine

Petak, 13. kolovoza 2021.

16:30 polazak iz Osijeka, parking iza InterSpara kod Sjenjaka, putovanje autobusom (autoputom) do Ledenik Cesarički iza Baških Oštarija (509 km, oko 6 sati s pauzama)

22:30 dolazak u hostel „Čelina“, smještaj u sobe, noćenje

 

Subota, 14. kolovoza 2021.

08:00 polazak autobusa prema Baškim Oštarijama (lokacija Takalice) (oko 15 km, 25 minuta)

08:30 polazak na hodanje rutom: cesta Baške Oštarije-Brušane kod Takalica (939 m) – Veliki Sadikovac (1286 m) – Sladovačko brdo (1241 m) – Baške Oštarije.  Ukupne dužine oko 7 km, porast/smanjenje nadmorske visine +520 -480 m, oko 5-6 sati hodanja

Kondicijska zahtjevnost: K2 Umjereno zahtjevno, 4-5 sati hodanja

Tehnička zahtjevnost: T2 – Umjereno zahtjevno. Hodanje i povremena upotrebu ruku. Lagano penjanje

13:00 dolazak u Baške Oštarije, polazak prema hostelu „Čelina“ uz usputno stajanje na Kubusu , odmor, ručak

15:00 polazak prema Karlobagu, kupanje na plaži Tatinja u Karlobagu (tko želi)

19:00 povratak u hostel „Čelina“, večera

 

Nedjelja, 15. kolovoza 2021.

07:00 pakiranje opreme u autobus

08:00 polazak autobusa prema Baškim Oštarijama (oko 12 km, 15 minuta)

08:30 polazak na hodanje rutom: Baške Oštarije (918 m) – Ljubičko Brdo (1320) – poučnom stazom „Pod Filipov Kuk“ do izvora Crno vrilo –  Baške Oštarije (918 m). Ukupne dužine oko 9 km, porast/smanjenje nadmorske visine +-480 m

Kondicijska zahtjevnost: K2 Umjereno zahtjevno, 5 – 6 sati hodanja

Tehnička zahtjevnost: T2 – Umjereno zahtjevno. Hodanje i povremena upotrebu ruku. Lagano penjanje

14:30 povratak u Baške Oštarije, odmor

15:00 polazak prema Osijeku (509 km, oko 6 sati s pauzama).

21:00 dolazak u Osijek

 

Odjeća i oprema: planinarska, u skladu s vremenskim prilikama, preporuka štapovi za hodanje
Obavezni dokumenti: osobna i zdravstvena iskaznica, planinarska iskaznica s plaćenom članarinom za 2021. godinu
Smještaj: hostel „Čelina“ Ledenik Cesarički (zajednička kuhinja, posteljina, zajednički sanitarni čvorovi s tuševima, struja, pitka voda). Autobus dolazi na parking u neposrednoj blizini hostela.
Prehrana: večeru je moguće naručiti u hostelu (detalje ćemo dogovoriti na Viber grupi), ostali obroci iz ruksaka
Cijena prijevoza:  350.00 kn (na bazi 31 sudionika) U slučaju manjeg broja sudionika cijena prijevoza će se povećati kako bi se osigurao potreban iznos). Navedeni iznos je moguće uplatiti organizatoru/vodiču četvrtkom od 19.00-20.00 sati u prostorijama društva  ili na Žiro račun HPD Bršljan-Jankovac, Trg A. Starčevića  4, Osijek, OTP BANKA d.d. HR7524070001100182985 (Poziv na broj: OIB uplatitelja, Opis plaćanja: Ime i prezime – Prijevoz za izlet na Velebit).  Prije uplate na žiro-račun društva obavezno provjeriti s vodičem je li izlet popunjen jer se uplate primaju do najviše 35 sudionika.

Prijevoz je rezerviran preko turističke agencije „Ortran“, VIP autobusom CITYLINER (44 + 2 mjesta)

Cijena dva noćenja:  200,00 kn. Navedeni iznos je moguće uplatiti organizatoru četvrtkom od 19.00-20.00 sati u prostorijama društva
Prijave : Ivan Lončarić, loncaric.ivan@gmail.com, +385 91 501-1092, Knjiga Prijava na izlete u prostorijama društva

Biti će izrađena posebna Viber grupa svih sudionika izleta na kojoj će se dijeliti detaljne informacije

SVI SUDIONICI IZLETA DUŽNI SU SE PRIDRŽAVATI NAPUTAKA I EPIDEMIOLOŠKIH PREPORUKA HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO KOJE PROPISUJU OSIGURANJE OPĆIH I POSEBNIH HIGIJENSKIH I SIGURNOSNIH UVJETA U SVEZI COVID-19

 

O LOKACIJAMA KOJE ĆEMO POSJETITI

Poučna staza „Pod Filipov Kuk“

Na velebitskom prijevoju Baške Oštarije sve je više sadržaja i razloga da bi iskonski zaljubljenici prirode osjetili dašak verizma. Od nedavno je vizuru okoliša Filipovog kuka (1197 m n/m) svakako izmjenilo jezero. Stvoreno bukvalno u velebitskoj škrapi, sa stalnim dotokom vode iz izvora Crno vrelo, ovo jezerce smaragdno bistre vode  pretvorilo se u atrakciju kojoj je teško odoljeti. Tu je donedavno za jakih kiša i topljenja snijega postojala tek neugledna vapnenačka škrapa, raj za rojeve komaraca i mnoštvo šumskih žaba. Angažmanom Hrvatskih šuma i Parka prirode Velebit teren je očišćen i uređen, a stalnim dotokom čiste izvorske vode zablistalo je „planinsko smaragdno oko“, kako planinari nazivaju jezera u vrletima.

U njegovih desetak metara dubine smjestile su se potočne pastrve, amuri, šarani, riječni rakovi i poneki tolstolobik. Ribolov je ipak strogo zabranjen, ne samo zbog izlova stanovnika jezera, nego zbog oštećenja obale i njezina užeg okoliša. Uređena je prilazna staza, cjeloviti okoliš, klupe i nadstrešnica. Cijelim prostorom dominira Filipov kuk, posljednji u nizu Dabarskih kukova u smjeru juga Velebita. Na ovoj stijeni su već postavljeni klinovi i atestirani su svi elementi neophodni za sigurnost alpinista.

Uz brojne okolne prirodne artefakte ovo je umjetno jezerce u krakom vremenu postalo omiljeno među planinarima. Obližnje Ljubičko brdo stalna je planinarska staza u kategoriji tzv. srednje zahtjevnih dionica na Velebitu.

 

Ljubičko brdo (1320 m) KT HPO 12.7

Ljubičko brdo uzdiže se povrh izvora potoka Ljubice (otud mu ime), zatvarajući sa sjeverne strane oštarijsko polje. Niže padine obrasle su šumom do polovine visine, a iznad toga je travnati pojas, dok se na sjeverozapadnom dijelu brda nalaze slikovite okomite stijene (Medvjeđi kuk, Božin kuk i Kuk od Karline plane). Vrh je travnat, a na njemu je jednostavan drveni križ. Ta krševita vapnenačka cjelina završetak je stjenovita grebena što se spušta jugoistočno od Ljubičkog brda. Pozornost promatrača posebno privlači stjenoviti Filipov kuk (1055 m) koji je dio Ljubičkog brda i ujedno najjužniji stjenoviti kuk u nizu Dabarskih kukova.¸

Zahvaljujući položaju, s vrha se otvara širok vidik, koji istodobno obuhvaća vrhunce južnog Velebita, more, Liku, Dabarske kukove i oštarijsko polje

 

Veliki Sadikovac (1286 m) KT HPO 13.1

Veliki Sadikovac je istaknuto brdo jugoistočno od Baških Oštarija, s dva vrha i prostranim travnatim sedlom između njih. Vrh je orijentiran na ličku stranu. Po slikovitosti vidika to je jedan od najljepših velebitskih vrhova, a sam vrh je razmjerno lako dostupan pa je vrlo zahvalno planinarsko odredište. Na vršnom grebenu, 50 metara prije vrha, široka je i duboka krška jama.

 

Kubus

Spomenik gradnji ceste Karlobag – Gospić preko Velebita, kocka (Kubus, Ura) na četiri kugle, nalazi se na Oštarijskom sedlu ili Starim vratima, nadmorske visine 927 m s kojeg se pruža pogled na Karlobag, otok Pag i cijeli Velebitski kanal .

Kocka je postavljena u vrijeme gradnje ceste od Gospića do Karlobaga(1844.- 1850.), točnije 1846. Do Kocke vode 33 stepenice.

 

Plaža Tatinja Karlobag

Smještaj u hostelu Čelina

https://www.booking.com/hotel/hr/hostel-celina.hr.html

Zajednička kuhinja, posteljina, zajednički sanitarni čvorovi s tuševima, struja, pitka voda. Autobus dolazi na parking u neposrednoj blizini hostela. Besplatan WiFi.


Prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje, da ima plaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.
Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan ili otkazati izlet.

Print This Post Print This Post