15.-16.08. Velebit

15. i 16. kolovoza 2020. godine
Velebit

Dvodnevni izlet na Velebit, uspon na najviši vrh srednjeg Velebita Šatorinu (1622 m), noćenje u planinarskoj kući Kugina kuća, drugi dan preko planinarskog skloništa Skorpovac, Budakovog brda (1317 m) te Premužićevom stazom do Baških Oštarija i planinarskog doma Prpa.

Vrhovi Šatorina i Budakovo brdo su kontrolne točke HPO.

Plan izleta je slijedeći:

1. dan (subota, 15. kolovoza 2020.)

 • polazak u 04.00 sati s parkinga iza InterŠpara
 • putovanje autoputom do Otočca (dva stajanja, Novska sjever i Draganić sjever), zatim preko Krasnog Polja do lokaliteta Štirovača (u blizini planinarske kuće Mrkvište) do 11.30 sati

 • oko 12.00 sati polazak na hodanje stazom Štirovača (1084 m) – Šatorina (1622 m) – Kugina kuća (1180 m)
 • ruta je dužine oko 13 km, oko 6 sati hodanja, dobivanje nadmorske visine oko 700 metara

 • oko 18:00 sati dolazak u planinarsku kuću Kugina kuća, večera (iz ruksaka ili u planinarskoj kući, kako se dogovorimo), noćenje

 

Detalji o planinarskoj kući Kugina kuća

Planinarska kuća Kugina kuća je nekadašnja šumarska lugarnica na makadamskoj cesti uzduž srednjeg Velebita koja vodi od Sušnja kroz područje Dabarskih kukova prema Štirovači i Mrkvištu. Kuća ima cisternu, a na putu prema Šatorini, 10′ od kuće je izvor Težakovac. U kući su tri spavaonice, a sa stražnje strane kuće zimska soba (sklonište).U potkrovlju ima veliku zajedničku spavaonicu (samo madraci, potrebna je vreća za spavanje). Moguće je uz najavu naručiti obroke i piće, što ćemo se naknadno dogovoriti.

2. dan (nedjelja, 16. kolovoza 2020.)

 • ustajanje u 06.00 sati, doručak iz ruksaka ili u planinarskoj kući
 • oko 07.00 polazak na hodanje: Planinarska kuća Kugina kuća – sklonište Skorpovac – Budakovo brdo – Premužićeva staza – planinarski dom Prpa
 • oko 18 km, 8 sati hodanja, dobivanje nadmorske visine oko 700 metara

 • oko 15.00 sati dolazak u planinarski dom Prpa, odmor, ručak (iz ruksaka ili u planinarskom domu, kako se dogovorimo)
 • oko 16.00 sati polazak prema Osijeku, dolazak u Osijek do 23.00 sata

Cijena

Prijevoz: 350 kn po osobi (na bazi 28 osoba + 2 vodiča)

Noćenje u Kuginoj kući : 40 kn (s planinarskom iskaznicom)

O smještaju i narudžbi obroka dogovorit ćemo posebno na Viber grupi svih sudionika izleta.

VAŽNO:

 1. Broj sudionika ograničen je na 30 osoba.
 2. Izlet je fizički naporan i predviđen je za one koji su spremni u dva dana prehodati prosječnom planinarskom brzinom oko 32 km uz dobivanje nadmorske visine oko 1500 m noseći planinarsku opremu potrebnu za dva dana planinarenja
 3. Putuje se velikim autobusom po posebnom rasporedu poštivajući propisane mjere zaštite. Prema trenutno važećim mjerama zaštite, svi putnici u autobusu moraju imati zaštitne maske na licu za vrijeme putovanja.
 4. Na izlete mogu sudjelovati isključivo i samo osobe koje nemaju respiratornih simptoma, koje nisu oboljele od COVID19, koje nisu u samoizolaciji ili nisu bili u kontaktu s osobama koje su oboljele ili su u izolaciji.
 5. Sve aktivnosti se provode poštivajući socijalnu distancu
 6. Za vrijeme hodanja ne preporuča se dijeljenje hrane i vode. Svatko konzumira samo ono što je ponio sa sobom.
 7. Svatko obavezno kod sebe u ruksaku mora imati dodatnu zaštitnu masku za lice, zaštitne rukavice te sredstva za dezinfekciju.

 

Prijava:

Ivan Lončarić, 091/5011092, loncaric.ivan@gmail.com
Stevo Malinović, 099/3101284, st.malinovic@gmail.com

 


Prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje, da ima plaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.
Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan ili otkazati izlet.

Print This Post Print This Post

You may also like...