24.10. LEGOSI: Klanjec „Lijepom našom do stare vodenice“

Klanjec „Lijepom našom do Stare vodenice“
Jednodnevni znanstveno – planinarski izlet autobusom u Klanjec i Krapinsko-zagorsku županiju 24. listopada (nedjelja)  2021. godine

 

Dragi Legosi!
Pozivam Vas na jedinstveni planinarski izlet oplemenjen duhom znanosti!

U sklopu izleta posjetit ćemo “Park znanosti”, autorski projekt koji je zamišljen s ciljem da se javne površine oplemene interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama. Sadržaj čine eksponati, od kojih svaki pokazuje i dokazuje zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, geografije i psihologije.

Kako prošetati Sunčevim sustavom u samo sat vremena? Je li moguće razgovarati šapatom na 30 metara? Kako odsvirati himnu Europe – u hodu?… samo su neka od pitanja na koja ćete dobiti zanimljiv odgovor kroz igru, uz pomoć izvedenih eksponata, koje je potrebno pokretati, svirati, mjeriti, osluškivati.

Nakon posjeta Parku znanosti krenut ćemo na na planinarsku turu Klanjec – pl. kuća Cesargrad – vrh Japica (vrh je KT HPO) koja će trajati ukupno 2-3 sata.

Nakon planinarenja posjetit ćemo spomenik hrvatskoj himni “Lijepa naša domovino“ okružen ruševinama Cesargrada u Značajnom krajobrazu  Zelenjak, na ulazu u Općinu Kumrovec, na cesti Klanjec – Kumrovec.

Pjesma „Horvatska domovina“, koju je Antun Mihanović, prema nekim predajama napisao očaran ljepotom Zelenjaka, objavljena je 14. ožujka 1835. godine u desetom broju prvog hrvatskog književnog i kulturnog lista Danica. „Horvatska domovina“ nije ispjevana s pretenzijom da postane hrvatska nacionalna himna, već je u trenutku nastanka bila samo jedna od rodoljubnih pjesama nastalih u ozračju ilirizma kao izraz preporodnih težnji. Prvi puta je s atributom „himna“ spomenuta 1889. godine u Kuhačevu (hrvatski muzikolog i povjesničar glazbe) članku o hrvatskim himnama.

„Horvatsku domovinu“ uglazbio je Josip Runjanin 1846. Runjaninovu melodiju, za buduću hrvatsku himnu, harmonizirao je i notirao Vatroslav Lichtenegger, zagrebački pjevački pedagog, 1861. godine.

Nakon toga slijedi okrjepa u OPG Stara Vodenica u Klanjcu u kojemu je moguć obilazak imanja, hranjenje životinja i slobodna igra.

Povratak domovima oko 17. sati.

 

PLAN i PROGRAM

24. listopada 2021. (nedjelja)

 

Polazak u 06.00 sati s parkinga na Sjenjaku (iza InterŠpara) u Osijeku

11 h Obilazak Parka znanosti u Oroslavju. (Oko1  h.) Cijena ulaznice za 1 osobu uz stručno vodstvo (u skupini)  je 40 kn

12,00 polazak u Klanjec

12.30 – 15.30 polazak na planinarsku turu Eko-stazom Cesarskom gorom

Staza je kružna i duga oko 4.5 kilometara uz dobivanje nadmorske visine 250 m (oko 3 sata hodanja). Uz stazu je postavljeno 8 edukativnih tabli kako bi se naglasila vrijednost i značaj Cesarske gore i okolnog područja. Posjećuju se utvrda Cesargrad te najviši vrh Japica, koji je ujedno i kontrolna točka HPO.

15.45 posjet spomeniku Lijepe naše

16.00 ručak OPG Stara vodenica (ručak je 65 kn), plaća se u restoranu, obilazak imanja, hranjenje životinja i slobodna igra

Povratak za Osijek između 16 i 17 sati.

 Odjeća i oprema: planinarska, u skladu s vremenskim prilikama
Obavezni dokumenti: osobna i zdravstvena iskaznica, planinarska iskaznica s plaćenom članarinom
Prehrana i voda: iz ruksaka za hodnju, u OPG Stara Vodenica, Klanjec
Cijena prijevoza autobusom: 180.00 kn za ODRASLE, 90 kn za djecu (4-18 g)

(na bazi 40 putnika)

Navedeni iznos za prijevoz je moguće uplatiti organizatoru četvrtkom od 19.00-20.00 sati u prostorijama društva  ili na Žiro račun HPD Bršljan-Jankovac, Trg A. Starčevića  4, Osijek, OTP BANKA d.d. HR7524070001100182985 (Poziv na broj: OIB uplatitelja, Opis plaćanja: Legosi Klanjec, prezime, broj osoba

Prijave: Valentina Bušić, vbusic@ptfos.hr, +385 98 520 349,

Kod prijave izleta uzet će se broj mobitela kako bi otvorili viber grupu na kojoj će biti više informacija o izletu.

VODIČ: IVAN LONČARIĆ


Prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje, da ima plaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.
Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan ili otkazati izlet.

Print This Post Print This Post