25.09. LEGOSI: Pustara Višnjica „Dravskim đirom u netaknutu prirodu“

Pustara Višnjica „Dravskim đirom u netaknutu prirodu“

Jednodnevni planinarski izlet autobusom u Suhopolje, Križnicu i Višnjicu
25. rujna 2021. godine

 

Dragi Legosi!

Sprema nam se jedan zanimljiv izlet. Prvo odredište je Suhopolje u kojem ćemo obići prvorazrednu turističku destinaciju – romantični, suvremeni i novootvoreni Dvorac Janković.

Cijena ulaznice uz stručno vodstvo je 20 kn po osobi.

 

Doživjet ćemo  pravu posjetiteljsku povijesnu priču, upoznati Jankoviće i njihovu prošlost, upoznati Suhopolje i tako steći dojam o vrijednosti i važnosti ovoga dvorca. Dvorac Janković, okružuje prekrasan perivoj koji je spomenik parkovne arhitekture. On je također obnovljen u zasebnom projektu. Kroz sami perivoj koji se proteže na 7 hektara, protežu se lijepe pješačke staze koje ćemo obići.

 

Upoznat ćemo povijesne ličnosti koje se protežu i kroz priču dvorca, ali i cijele Virovitičko-podravske županije. Na programu nas iščekuju brojna iznenađenja, a kako bi posjet bio potpun pobrinut će se naš stručni vodič.

Nakon obilaska Dvorca i šetnje perivojem slijedi put u dravsku oazu gdje rijeka Drava svojim meandrima prkosi svim administrativnim podjelama mađarske i hrvatske granice. Posjetit ćemo mjesto Križnicu, jedino naselje na području općine koje se nalazi na lijevoj obali rijeke Drave i koje okružuje granica s Mađarskom. Križnica je zaštićeni krajolik uz hrvatsko-mađarsku granicu do kojeg je jednako doživljajno stići skelom (skela se plaća 20 kn po osobi) ili visećim pješačkim mostom. Za najhrabrije prijelaz će biti preko izazovnog pješačkog mosta, a za sve ostale službeni je prijelaz skelom. Prijeći ćemo na lijevu obalu i napraviti „đir netaknutom prirodom“.  Od izvora u južnom Tirolu do ušća u Dunav u Hrvatskoj, rijeka Drava nigdje ne mijenja tok kao ovdje u Križnici. Prkosna Drava nije slušala administrativne podjele, niti poštivala mađarske i hrvatske zemljišne knjige, već je radila po svome. Tako danas mađarsko-hrvatska granica često presijeca rijeku pa tako, ako ovdje plovite Dravom, čas ste u Hrvatskoj, a čas u Mađarskoj. Križnica je privlačna u svako doba godine, osobito za one koji žele pobjeći od gradske vreve. Drava je uvijek podjednako zadivljujuća, ponekad mirna, a ponekad hirovita. Tamo ćemo pronaći mir i inspiraciju na njezinim bijelim pješčanim plažama te na stazama koje je slijede. Vrijeme je u ovom naselju, kojeg rukavci Drave okružuju čarobnim meandrom, gotovo stalo. Napravit ćemo kratak odmor za uživanje u ovoj oazi mira.

 

Kad upijemo sve ljepote ovog mjesta sjedamo u autobus i upućujemo se na pustaru Višnjicu. Na mjestu nekadašnje pustare danas se prostire agro – turističko imanje Višnjica s bogatom ruralnom baštinom. Uređeno u skladu s tradicijom nekadašnjih naselja bezemljaša, tzv. „pusta“ predstavlja jedinstven primjer obnove gospodarske baštine prošlih stoljeća u Slavoniji. Smješteno u pitomoj ravnici između obronaka Papuka i rijeke Drave pruža oazu mira za sve one željne opuštanja i rekreacije. Hotel Pustara Višnjica obgrljen je nizom starih primjeraka parkovnog  drveća, jablana, kestenova, dudova, te nekoliko korala za konje i pregonskim pašnjacima na 200-tinjak ha za stoku, što je i bilo glavno obilježje nekadašnjih veleposjedničkih gazdinstava, tzv. „pustara“.

Ta zelena oaza okusa, mirisa, užitaka začinjenih čarobnim mirom i plodnim oranicama Slavonije nudi nam lepezu doživljaja i idealno je za boravak obitelji s djecom. Za vrijeme boravka na imanju možete timariti konje, jahati, raditi u štali, hraniti jelene, voziti se kočijom, vrtlariti u tematskom vrtu, pohađati gastronomsku, slikarsku i mnoge druge radionice, obilaziti tematske puteve. Imanje ćemo obići zajednički. Imat ćemo dovoljno vremena i za ručak u hotelskom restoranu, a zasladiti se možete njihovim specijalitetom – krempitama od batata. Povratak za Osijek je planiran oko 17 sati.

Ukoliko niste odlučili gdje ćete provesti ovaj vikend slobodno nam se pridružite. Sigurna sam kako će biti i ovo jedan od onih vikenda za pamćenje. Stoga osigurajte svoje mjesto u autobusu na vrijeme. Svi članovi Društva su dobrodošli!

 

PLAN IZLETA

Subota, 25. rujna 2021.

 

08:00 h polazak iz Osijeka AUTOBUSOM, parking iza InterSpara kod Sjenjaka, putovanje autobusom do Suhopolja (oko 2 sata).

10.30 h Obilazak Dvorca Janković  u Suhopolju

12,30 h polazak iz Suhopolja u Križnicu, Dravski đir po netaknutoj prirodi

13,30 h sati polazak u Višnjicu, obilazak Višnjice, ručak iz ruksaka ili u restoranu

17,00 h  Polazak za Osijek

Odjeća i oprema: izletnička, u skladu s vremenskim prilikama
Obavezni dokumenti: osobna i zdravstvena iskaznica, planinarska iskaznica s plaćenom članarinom
 Prehrana i voda: iz ruksaka, tko želi može ručati u Višnjici u restoranu
Cijena prijevoza autobusom: 100.00 kn po osobi (na bazi 30 putnika)

Navedeni iznos je moguće uplatiti organizatoru četvrtkom od 19.00-20.00 sati u prostorijama društva  ili na Žiro račun HPD Bršljan-Jankovac, Trg A. Starčevića  4, Osijek, OTP BANKA d.d. HR7524070001100182985 (Poziv na broj: OIB uplatitelja, Opis plaćanja: Legosi Višnjica, prezime, broj osoba. Po plaćanju na žiro račun obavijestiti organizatora putem e-maila ili mobitela.

Prijave: Valentina Bušić, vbusic@ptfos.hr, +385 98 520 349,

Knjiga Prijava na izlete u prostorijama društva

Vodič: Ivica Tabak


Prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje, da ima plaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.
Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan ili otkazati izlet.

Print This Post Print This Post