25.-26.06. Hrvatsko zagorje: „Ivanščica, Belecgrad i Marija Bistrica”

HRVATSKO ZAGORJE
„IVANŠČICA, BELECGRAD I MARIJA BISTRICA“
 

Nadnevak: 25. – 26. lipanj 2022.

Mjesto okupljanja: iza SPARA na Sjenjaku

Polazak: 25. lipanj 3:00 h

Povratak: 26. lipanj do 21:00 h

Način prijevoza: bus

Dokumenti: osobna iskaznica, zdravstvena i planinarska iskaznica

Staza: 

  • prvi dan: Belečka obilaznica cca 7 sati za hodače  i opcija light staza do starog grada Belecgrada
  • drugi dan: romarski put Belec – Marija Bistrica cca 5 sati

 

Cijena izleta:  na bazi od 40 ljudi

  • prijevoz: 200,00 kn (ako ne bude drastično povećanje cijene goriva)

Ostali troškovi  plaćaju se davatelju usluga

  • noćenje 45 kuna (sa boravišnom pristojbom),
  • postoji mogućnost kuhanog jela u domu po dogovoru cca 40 kuna (doručak, piće, …) o  vlastitom trošku

 

PLAN IZLETA:

Prvi dan, 25.06.2022.

  • polazak u 03:00 sati, ispred Spara kod Sjenjaka (autopraonica)

Vožnja podravskom magistralom do mjesta Belec, podno vrha Ivanščice. Planirani dolazak do planinarske kuće Belecgrad, gdje ćemo biti smješteni,  je oko 8,00 sati.

Polazak na Belečku obilaznicu je oko 08,30 sati. Na vrhu Ivanščice pauza i uživanje u pogledu na krajolik. Light grupa po dogovoru do starog grada i u mjesto Belec. Povratak bi trebao biti do 17,00 sati. Ako se dogovorimo za kuhano, večera bi trebala biti oko 18,00 sati. Nakon večere druženje i slobodno vrijeme.

Drugi dan, 26.06.2022.

  • planiran je romarski put Belec – Marija Bistrica
  • Krenuli bi oko 08,00 sati. Dio puta koji bi mi prešli je nekih 16 km, a planiramo ga sa pauzama prijeći za cca 5 sati. Light grupa autobusom do Marije Bistrice po dogovoru.
  • Od 13,00 – 16,00 sati slobodno vrijeme za obilazak svetišta i mjesta (ručak, piće…)
  • Polazak za Osijek oko 16,00 i planirani dolazak do 21,00 sat

 

Planinarska kuća Belecgrad

Planinarska kuća Belecgrad nalazi na 445 m nadmorske visine, u malenoj kotlini, na proplanku potoka Branu. Planinarska kuća Belecgrad je smještena podno utvrde Belecgrad.

Zidana prizemnica koja se sastoji od dvije blagovaonice, kuhinje, sanitarnog čvora i potkrovlja gdje se nalaze dvije spavaonice.

U blagovaonice se može smijesiti 60-ak dok u spavaonicama ima mjesta za 30 osoba (špic krova 10 osoba). Opskrbljena je pićem, a za jelo se je potrebno ranije najaviti.

Uz kuću se nalazi livada na kojoj su smještene klupe za odmor i manji travnati prostor za rekreaciju.

 

Utvrda Belecgrad, odnosno njezini ostaci smješteni su približno 3.5 km sjeverno od današnjeg mjesta Belec. Utvrda je smještena na izdvojenom stjenovitom vrhu visokom 540m. Posebno su strme padine sa sjeverne i istočne strane brda, a južna je tek neznatno blaža. Stoga je pristup bio moguć jedino sa zapadne strane.

Belecgrad je neko vrijeme bio kraljevski posjed kada je iz posjeda gospodstva Fridrika Celjskog prešla u posjed Petra Gisinga. Utvrdom su između ostalom vladale obitelji Celjski, Szekely, Frankopani, Keglević, Erdody te Rattkay.

Zamak Belecgrad građen je kao dio lanca utvrda na južnim obroncima najveće zagorske gore Ivanščice. Tada su za potrebe obrane Hrvatsko-ugarske kraljevine sagrađeni Loborgrad, Gradina kraj Lobora, Oštrcgrad, Belecgrad, utvrda Židovina, Milengrad, Gradišče, Gotalovec i Grebengrad.

Utvrda je u tlocrtu imala oblik nepravilnog trapeza, dužine 60m i širine 21m. U sjevernom djelu utvrde nalazio se stambeni prostor na dva kata.

Razvojem i jačanjem vatrenog oružja tijekom 15. i 16. stoljeća Belecgrad je s juga dodatno utvrđen velikim kružnim bastionom.

Utvrda gubi značaj nakon prestanka opasnosti od turskih provala te je napuštena polovicom 18. stoljeća. Središtem posjeda tada postaje dvorac u Selnici. Visina: 540m.

Belec je selo u Hrvatskom Zagorju, administrativno u sastavu grada Zlatara. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, Belec ima 370 stanovnika. Smjestio se u južnom podnožju planine Ivanščice, podno ruševina srednjovjekovne utvrde Belecgrad.

U selu se nalazi Župna crkva sv. Marije Snježne, a jedan je od najljepših primjera barokne umjetnosti u sjevernoj Hrvatskoj.

Belečki planinarski put

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh Ivanščica

Ivančica je najviša planina Hrvatskog zagorja. Sjeverna padina koja se spušta u dolinu rijeke Bednje ima izrazito planinsko obilježje, strma je i slabo razgranata. Vrh Ivančice nalazi se na 1060 metara nadmorske visine. Uz Planinarski dom “Pasarićeva kuća”, na vrhu Ivančice nalaze se i dva vidikovca. S manjeg vidikovca “Stričevo” pruža se pogled prema Ivancu, Varaždinu i Međimurju.

Na najvišoj koti sagrađen je vidikovac „Piramida“, visoka 10 metara. Vidikovac je bez premca po vidiku zbog središnjeg položaja u Zagorju. Sagrađen je od željeza na betonskim temeljima. Okoliš planinarskih objekata je uređen, a postavljene su drvene klupe i stolovi.

 

 

 

 

 

 

 

Obvezna oprema: planinarska obuća (gojzerice), planinarska odjeća prilagođena vremenskim uvjetima (za kišu, vjetar i sl.),  štapovi za hodanje, baterijska svjetiljka itd.

Uplate se primaju na sastancima Društva od četvrtka 12.05.2022.

Kontakt:
Robert Gergurec
mob. 091 4563 924
e-mail: robert.gergurec@gmail.com


Prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje, da ima plaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.
Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan ili otkazati izlet.

Print This Post Print This Post