26.-28.04. Izlet-Kraljevski gradovi: KREŠEVO

Izlet-Kraljevski gradovi: KREŠEVO (26.-.28. travnja 2019. god.)

Naše društvo nastavlja seriju izleta “Putevima starih kraljevskih gradova”. Nakon Jajca ovoga puta idemo u Kreševo, malo životopisno mjesto u srednjoj Bosni. Kreševo se prvi puta spominje u Povelji bosanskog kralja Stjepana Tomaša već 1434. godine, a čuva se u povijesnom arhivu grada Dubrovnika. Višestoljetni napredak ovog gradića se osjeća na svakom koraku. Osobito je upečatljiva razvijenost kovačkog zanata koja je rezultirala čak i umijećem potkivanja jaja, koji se danas nude kao prvorazredni suveniri.

Kreševo

Prvi dan (petak):

Polazak iz Osijeka u 4.00 sati. Po dolasku u Kreševo obilazimo glasoviti franjevački samostan u kojem se nalazi muzej sa bogatim i vrijednim eksponatima, knjižnicom i spomen sobom fra. Grge Martića, kojeg su nazivali i bosanskim Homerom.

Nakon toga krećemo na planinu Bitovnju i pl. dom Lopata. Uzimamo male rance dok će veliki kombijem biti prebačeni do doma. Usput obilazimo stare razvaline, posljednje prebivalište bosanske kraljice Katarine Kotromanić. Nakon cca. tri sata hoda raspremamo se u domu. Dom je lijepo uređen, ima toplu vodu i krevete sa posteljinom.

Ovisno o vremenu možemo se uputiti na obližnji vidikovac sa kojega se pruža prekrasan vidik na Kreševo, cijelu kotlinu i okolne planine. Slijedi večera te zabava u planinarskom duhu.

PD Lopata

Drugi dan (subota):

Ustajanje u sedam sati, doručak te uspon na vrh Lisine (1742 m). Put većim djelom vodi kroz šumu, a manjim po livadama i proplancima. Taj drugi dan bi se hodalo 7,5 do 8 sati. Po povratku u dom slijedi kasni ručak ili rana večera, ovisno kako stignemo, živa glazba i oproštajno veće, tko dokle izdrži.

Pogled na vrh Lisin sa Cmiljeve kose

Treći dan (nedjelja):

Ustajanje u osam sati, doručak te polazak u 9.30 sati. Veliki ranci opet dole idu kombijem. Vračamo se u Kreševo drugim putem-preko planine Inač. Čeka nas otprilike 3 sata hoda. Slijedi ručak u Kreševu te polazak za Osijek, sa planiranim dolaskom oko 22 sata.

Cijena izleta:

  • dva noćenja, dvije večere, dva doručka i jedan ručak: 60,00 KM
  • prijevoz : 150,00 kn

Vođa puta: Josip Karakaš, 099 631 96 90; 098 391 681


Prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje, da ima plaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.
Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan ili otkazati izlet.

Print This Post Print This Post

You may also like...