27.10. Izlet u Mađarsku, Mecsek (Meček)

Izlet u Mađarsku, Mecsek (Meček)

 

Organizator i vodič: Ivan Lončarić

Lokalni vodič: Robert Welsch

 

 

 

 

 

Jednodnevni izlet

Polazak: 27. listopada 2019. godine u 07:00 sati (parkiralište InterSpar (Billa))

Povratak: u večernjim satima, najkasnije do 19.00 sati

Prijevoz: autobusom (50 mjesta) preko Baranjskog Petrovog Sela. Ukupno oko 100 km u jednom pravcu (vožnja do 2 sata lokalnim cestama)

Obavezna planinarska oprema: planinarski ranac, planinarske gojzerice, štapovi.

Dokumenti: Važeća planinarska iskaznica, putni dokument (osobna iskaznica ili putovnica) te Europsku zdravstvenu iskaznicu. S obzirom da je riječ o jednodnevnom izletu, nije planirano sklapanje ugovora o putnom osiguranju 

Odjeća: planinarska, prilagođena godišnjem dobu i vremenskim prilikama.

Hrana i piće: iz ranca

Cijena prijevoza: 50 kn  (na bazi 40 planinara)

Prijave za izlet i uplate prijevoza četvrtkom na sastanku društva

 

Naša ruta se kružno prostire zapadnim Mecsekom, a nalazi se u zaštićenom prirodnom  području Zapadni Mecsek. Ruta je dugačka 15 km, kondicijska zahtjevnost je K2 OTEŽANO (trajanje do 6 sati, sadrži duže uspone i mjestimično kraće strmine i uspone). Ukupno dobivanje visine na cijeloj ruti je oko 600 metara (najniža točka 289 m n/v, najviša 589 m n/v). Tehnička zahtjevnost rute je T1 NEZAHTJEVNO (ruta omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i složenijih tehničkih pomagala, uz uporabu planinarskih štapova). U slučaju većih kišnih oborina postoji mogućnost klizavog i blatnog terena te se tada preporučuju gamaše.

Mecsek (Meček). Nekadašnji otok u Panonskom moru u susjednoj nam Mađarskoj, udaljen 70 km zračne linije od Osijeka. Prostire se na području oko 500 km². Najviši vrh je Zengő (682 m). Istočnim dijelom dominiraju visoki grebeni sedimentnih stijena. Zapadni dio obiluje vapnenačkim pločama i krškim fenomenima (špilje) te područja na kojima dominiraju pješčenjaci iz razdoblja perm-trijas. Klima je mješovita s elementima mediteranske i kontinentalne klime. Najvećim dijelom je prekriven šumom.

Na ruti postoji niz zanimljivih lokacija. Prije svega, ruševine starog grada. U starije željezno doba (700 – 800 godina prije Krista) na toj lokaciji su boravili Kelti iz rane halštatske kulture. Tada je sa sjeverne strane izgrađen bedem od kamenja i blata, koji i danas, nakon 2800 godina, još uvijek postoji. U srednjem vijeku tu su  boravili redovnici iz pavlinskog Reda, čije geslo je bilo tada kao i danas: „Sam sa samim Bogom“.

 

Područje obiluje špiljama u vapnencu, koje su česta meta istraživača i znatiželjnika te izvorima pitke vode

 

U jednom trenutku izlazimo na same obronke Mecseka, s kojih se pruža pogled sve do Papuka (u slučaju dobre vidljivosti)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vodič: Ivan Lončarić
loncaric.ivan@gmail.com
091/5011092


Prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje, da ima plaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.
Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan ili otkazati izlet.

Print This Post Print This Post

You may also like...