18. izlet “Nepoznati Papuk”; 10.12.2023.

11. PROSINCA-MEĐUNARODNI DAN PLANINA
IZLET U NEPOZNATI PAPUK

 

Mala ekipa našeg Društva kombijem kreće u rano nedjeljno jutro put našega Papuka. Cilj je Markovac Požeški (lokacija budućeg volonterskog centra udruge Slap iz Osijeka),  gdje se okupljaju slavonski planinari za još jedno obilježavanje Međunarodnog Dana planina – 18. Izlet u nepoznati Papuk, pod geslom “Prošlost i sadašnjost na južnim padinama Papuka”.

Nakon prigodnih govora stotinjak okupljenih planinara, praćena laganom kišicom, kreće na petosatni obilazak kružne staze po obroncima Papuka. Prva točka nam je bio pjeskokop Vranić, neaktivan kop kvarcnog pijeska za staklarsku industriju ali i najznačajnije nalazište, na čuđenje svih, velikih fosilnih kitova. Naime, trošenjem ishodišnih stijena kvarcni pijesak se deponirao u prirodnu depresiju u kojoj se formirao pjeskokop. Dio stijena, trošene vjetrom, ledom i vodom milijunima godina ishodišno su nastale u vremenu Panonskog mora, tako da su u ovom pijesku pronađeni fosilni ostaci kitova, dupina, morskih pasa, tuljana pa čak i morskih krokodila. Veliki dio ovih nalaza izložen je u Kući Panonskog mora u Velikoj.

Kišica polako sustaje a mi svoju hodnju nastavljamo prema koti Poljana (580m), zapravo svojevrsnom “groblju” od starosti porušenih hrastova ali i “živih” prekrasnih primjeraka starih stabala bukve i hrasta. Preko lokaliteta Torine nastavljamo prema vidikovcu iznad Nježića gdje smo napravili veću pauzu za odmor. Kiša je stala, sunce je zasijalo u svom punom sjaju a nama se pružio prekrasan pogled na Požešku dolinu.

Slijedi spust do Markovca gdje nas je dočekao topli čaj ali i planinarski grah vrijednih domaćina budućeg volonterskog centra.

Trebamo se posebno zahvaliti stručnom vodiču Marku iz Parka prirode Papuk na zaista izvrsnoj prezentaciji nama još uvijek nepoznatog Papuka.

 

Organizator/vodič
Mirko Ljubičić/Josip Karakaš