Osječki pješački put

Osječki pješački put

Početak puta: Osijek, Trg A. Starčevića, koordinate: N45°33’40.77″ E18°40’36.52″

Kraj puta: Udičarski dom u Josipovcu, koordinate: N45°35’53.83″ E18°35’47.37″

Duljina puta: 13 km

Vrijeme hoda (h:min): 3:30

Karta OPP-a

 

POVIJEST PUTA

Osječki pješački put je važan projekt HPD-a „Bršljan-Jankovac“ budući da potiče građane na tzv. „antistresno hodanje“ u svrhu očuvanja zdravlja. Njime se nastoji podići svijest građana o važnosti provođenja tjelesne aktivnosti s ciljem prevencije bolesti suvremenog doba. OPP je osmišljen još 1981. godine, a njegov je tvorac bio Miroslav Matošević. Put danas uključuje pet kontrolnih točaka. Polazište puta, ujedno i prva kontrolna točka je Trg Ante Starčevića ispred sjedišta Društva. Druga kontrolna točka nalazi se u Tvrđi ispred Ekonomske i upravne škole, treća kod restorana „Copacabana“, četvrta ispred „ZOO“ restorana. S četvrte točke kompom se prevozi na desnu obalu Drave te uz Dravu pješači do ušća rijeke Karašice i Udičarskog doma do pete odnosno zadnje kontrolne točke. Staza nije revitalizirana izvornom trasom. Staza s benta (obaloutvrde), umjesto na željezni pješački most preko Stare Drave, skreće prema Dravi prije novog mosta prema Baranji i ispod njega, uz korito rijeke ulazi u šumu. Razlog tome je što taj dio trase nije moguće proći za viših vodostaja pa stazu treba vratiti na izvornu trasu kada to bude bilo moguće.

Miroslav Mišo Matošević- tvorac OPP-a

Osječki pješački put je prilagođen svim skupinama ljudi: djeci, invalidima, osobama s posebnim potrebama, sportašima, planinarima i svim građanima grada Osijeka koji su za to zainteresirani. Revitalizacija OPP-a uslijedila je 1. listopada 2016. godine, nakon 35 godina od njegovog otvorenja. Sudionici imaju mogućnost kupovine dnevnika OPP-a u koji mogu otisnuti pečat kao dokaz da su prošli svih 5 kontrolnih točaka te će za to biti nagrađeni značkom. Događaj je to koji se događa prve subote u mjesecu listopadu, a uvršten je u raspored akcija HPS-a. Program OPP-a je od društvenog interesa za Osijek i Osječko-baranjsku županiju jer promiče kulturu planinarenja i izletništva, građane upoznaje s osječkim lokalitetima te omogućuje organizirani cjelodnevni boravak u prirodi. Ovo je izvrsna prilika za obilazak jedne od najatraktivnijih pješačkih staza u gradu Osijeku jer pješačka staza vodi najljepšim dijelovima Osijeka.

 

OPIS PUTA

Osječki pješački put je put linijskog tipa, smješten na području grada Osijeka. Preporučeno ishodište je Trg A. Starčevića 4., mjesto ispred sjedišta HPD-a „Bršljan-Jankovac“. Od društvenih prostorija u Osijeku put vodi Europskom Avenijom do Trga Svetog Trojstva u Tvrđi pa potom preko cestovnog mosta dr. Franje Tuđmana lijevo uz obalu Drave do restorana „Copacabana“. Put ide dalje uzvodno pored pješačkog mosta po nasipu do „ZOO“ hotela. Kompom se prelazi na desnu obalu Drave te se nastavlja pješke do Udičarskog doma u Josipovcu. Put je označen uobičajenim planinarskim markacijama. Obilazak cijelog puta je moguć za otprilike 3,5 sata hoda koji uključuje 5 kontrolnih točaka:

 

KONTROLNE TOČKE PUTA

  • KT1 TRG ANTE STARČEVIĆA
  • KT2 TRG SVETOG TROJSTVA
  • KT3 RESTORAN „COPACABANA“
  • KT4 „ZOO“ HOTEL OSIJEK
  • KT5 UDIČARSKI DOM, JOSIPOVAC

 

DNEVNIK I ZNAČKA OBILAZNICE

Dnevnik obilaznice se može naručiti poštom ili elektroničkom poštom (plaćanje pouzećem, poštarinu snosi naručitelj) ili kupiti  u prostorijama HPD „Bršljan-Jankovac“ Osijek. Isto tako, Dnevnik se može kupiti tijekom tradicionalnog godišnjeg pohoda Osječkim pješačkim putem (prvi vikend u listopadu).

Cijena Dnevnika je 7,00 €, dok je značka besplatna. U toj cijeni je uključena i prigodna značka koju obilaznik dobije nakon što obiđe sve kontrolne točke.

Dnevnik OPP-a

Značka OPP-a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRAVILA OBILASKA

Za dobivanje značke OPP-a potrebno je obići svih pet kontrolnih točaka, što se može dokazati pečatima u Dnevniku ili fotografijama pored svake pojedine kontrolne točke.

Pečate je moguće prikupiti tijekom tradicionalnog hodanja OPP-a (prvi vikend u listopadu). Tada se pečati nalaze na kontrolnim točkama i na svakoj kontrolnoj točci otisnu se u Dnevnik planinarima koji su na pohodu.

Kao potvrdu obilaska moguće je isprintane fotografije sa kontrolnih točaka poslati poštom na adresu: HPD „Bršljan-Jankovac“ Osijek, Trg A. Starčevića 4, 31000  Osijek ili u digitalnom obliku na mail društva: jankovac@jankovac.hr

 

GPS trag

Total distance: 12816 m
Max elevation: 0 m
Min elevation: 0 m
Total climbing: 0 m
Total descent: 0 m
Download file: Osječki pješački put.gpx