Planinarstvo

Planinarenje nije besciljno lutanje po brdimhodanje3a i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo morati sići; naprotiv, planinarstvo je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim. Biti planinar znači obilaziti i upoznavati ljepote Zemlje, uživati u prekrasnim gorskim vidicima, stjecati nove prijatelje. Odlazak u prirodu i kretanje na čistom gorskom zraku predstavlja aktivan način odmora, koji unatoč uloženom fizičkom naporu, čovjeka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom. Osnovni pojmovi s kojima se susrećemo su: planinarenje, planinar i planinarstvo.

  • Planinarenje je kretanje snagom vlastitih nogu po planinama radi osobnog užitka.
  • Planinar je osoba koja se kreće planinama snagom vlastitih nogu radi osobnog užitka.
  • Planinarstvo je organizirana djelatnost ljudi koji se kreću po planinama radi osobnog užitka.

Najlakše je početi planinarenje u sklopu planinarskog društva, društvo rado prima nove članove te im omogućuje da pod vodstvom iskusnijih planinara organizirano obiđu mnoge zanimljive planine i planinarska odredišta. Planinarsko društvo povremeno organizira planinarsku školu u kojoj se može steći solidno osnovno znanje o planinama i planinarstvu. Korisne upute za planinare mogu se pronaći u knjigama: Alan Čaplar, Planinarski udžbenik, Hrvatski planinarski savez, Zagreb 2012.

Planinarsko školovanje

    Oni koji počinju samostalno planinarenje najbolje je da u početku idu na lakše izlete u bliže planine, a zatim postupno šire popis svojih planinarskih odredišta i na udaljenije planine. Planinarsko iskustvo i vještina stječu se godinama i novi se planinari ne bi trebali nepripremljeni odvažiti na izlete kojima nisu dorasli jer se, precjenjujući svoje sposobnosti, lako mogu dovesti u opasnost.

    Najkorisniji je oblik osobnog djelovanja stjecanje i usavršavanje znanja i vještina pohađanjem planinarskih škola, tečaja, vježbi (Školovanje) u planinarskoj udruzi. Sustavom školovanja HPS-a obuhvaćeno je više oblika obučavanja:

  • osnovno školovanje (opća planinarska škola)
  • stručno usavršavanje (tečaj za markaciste, čuvare planinske prirode, za vodiče)
  • specijalističko školovanje (penjačka škola, alpinistička škola, ledenjački tečaj, ljetni i zimski tečaj za gorskog spašavatelja HGSS-a. tečaj speleološkog spašavanja HGSS-a).

   Veća planinarska društva povremeno organiziraju opće planinarske škole, u kojima se na najjednostavniji i najorganiziraniji način mogu steći praktična iskustva i teoretska planinarska znanja. Program planinarskih škola usklađen je s programom školovanja HPS-a.

mountain-climbing-illustration-