19. Vincekov pohod; 21.-22.01.2017.

Sv. Martin na Muri – Mursko Središće
21.1-22-1-2017.
Vincekov pohod

Teško je u par riječi opisati ovaj avanturistički izlet „Bršljanovaca“. Zima 2017., hladno, mrak (čitaj jutro) i dok većina spava i grije se u svojim toplim posteljama, ‘Bršljanovci’ kreću put Varaždina – Čakovca – Sv. Martina na Muri na 19. Vincekov pohod. Naravno krećemo busom, a ne pješice, ali trajalo je kao da je bilo pješice. Naravno oni stari (po stažu) i iskusni planinari navikli su i na probleme u prijevozu. Toga jutra bilo je ipak -19 ͦ C.

Tko je bio taj će znati, a tko nije taj nek’ pati.!

Toga istog dana kada smo krenuli dočekani smo od strane domaćina u Varaždinu. Pokazali su nam svoj barokni grad koji nas je ugostio obučen u svečanoj bijeloj odori. Kako imamo bogat program krećemo dalje put Čakovca gdje nas isto čekaju domaćini. Kako je to lijepo da bilo gdje da krenete na izlet Lijepom našom ili dalje svugdje nas dočekuju dragi prijatelji.

Ovaj lijepi gradić napuštamo i krećemo ka našem današnjem cilju u Sv. Martin na Muri. Kao u svakoj bajci, tako i u ovoj našoj dolazi onaj dio kada se glavni junaci opuštaju i zaboravljaju na sve brige i probleme. Ugodan smještaj, topla termalna voda i dobra ekipa rezultira opuštanje i uživanje. Dobro razmekšane duše i tijela zahvaljujući ovom okruženju odlazimo na jedno pravo planinarsko večernje druženje uz dobru papicu i veselicu koju samo planinari mogu da naprave. I da nije bilo žive glazbe mi bi ju oživili.

Jutro sviće, daleko toplije nego prošlo. Danas nam je udarni dan i dan koji je osnovni cilj našeg dolaska. Kao što rekoh toplije -15 ͦ C. Nabrijana ekipa ‘Bršljanovaca’ kreće na 19. Vincekov pohod od Sv. Martina na Muri do Murskog Središća i priključuje se ekipi koja broji više od 2500 sudionika. Vrijeme za poželjeti. Sunčano bez vjetra, a po zagorskim bregima čuju se popevke i polke. Osjećaj i ugođaj – neprocjenjivo. Pa po bregima gor i dol i tako cca 15 km. Nekome je trebalo 4, a nekome 7 sati ali bitno je da su svi uživali, to je i osnovni smisao ovakvih događanja.

Okupljanje u sportskoj dvorani u Murskom Središću na završnoj svečanosti podsjećalo je na neku veliku sportsku manifestaciju. Kako kome, ali meni je bilo super, možda zato što sada gledam iz druge perspektive (statusa umirovljenika) , no ako dobro razmislim sa ovakvom ekipom i na ovakvim izletima bilo mi je uvijek ( kao što moj unuk kaže ) ZAKON!.

I sada na kraju riječi zahvale. Hvala našim dragim domaćinima iz Varaždina, Čakovca, Murskog Središća …. Namjerno ne spominjem imena jer bilo bi ih ohoho. Hvala našem organizatoru (znate o kome je riječ), naravno hvala i svim sudionicima na toleranciji i razumijevanju jer mi smo, oni koji organiziramo izlet, amateri i naš osnovni zadatak je da se na niskobudžetnim izletima dobro provedemo, puno toga vidimo , ali naravno sa osnovnim naglaskom hodanja u prirodi. Sve više od toga nude profesionalci.

Planinarski pozdrav, Miroslav Bahmajer

Foto: Blaženka Lachner, Željka Polić i ostali planinari