2. Osječki pješački put; 07.10.2017.

HPD „BRŠLJAN-JANKOVAC“ OSIJEK
31000 Osijek, Trg A. Starčevića 4

2. OSJEČKI PJEŠAČKI PUT, 07.10.2017.god.

Sve je spremno za doček hodača. Blaža se potrudila pa iz svog vrta donijela punu košaru jesenskih obilježja, tako da je štand na trgu A. Starčevića izgledao prekrasno. Naše planinarke su napravile sendviče, da se malo okrijepimo prije hodanja. Bilo je to za goste iznenađenje i oduševljenje.

U 9:00 sati prisutnima se obratio, pozdravio ih i zahvalio na odazivu, predsjednik Društva Miro Mutter, zatim je „Bršljanove Legose „ i djecu pozdravila voditeljica Sekcije za djecu i mladež, Mirela Poljak-Šefčić i na kraju sam  kao vođa puta,  objasnio kojim putem će se hodati i  kroz koje KT ćemo proći.

Prvi dojam okupljanja na trgu bio je  pomalo čudan, veliki broj gostiju, što iz Hrvatske, a još više iz Bosne i Hercegovine i iz Srbije.  Krenuli smo hodati, a  putem su nam se pridruživali naši članovi prema mjestu  stanovanja, tako da je kolona postajala sve brojnija. Na trgu je bilo po mojoj procjeni  možda malo preko 150 hodača, a do cilja je stiglo preko 200 hodača.  Neki su ostali bez graha jer su se bonovi za grah mogli kupiti na KT-1, kao i dnevnik OPP-a. Kuhari su povećali količinu graha, ali nisu se nadali tolikom broju. Nismo  ni mi.

Hodali smo do KT-2 do Tvrđe, diveći se našim parkovima i Tvrđi i mi i gosti. Prešli smo cestovnim mostom na lijevu obalu Drave do KT-3, Kopakabana. Razgledali i gledali Osijek iz drugog kuta, udarili 3. žig u dnevnik OPP i uputili se uz Dravu do ZOO-a, KT-4, gdje nas je čekala poznata osječka kompa i prevozila u nekoliko tura nazad na Osječku stranu. Na  Pampasu, od prilike pola puta,  pridružuje se veliki broj  Retfalčana i  uz Dravu kroz šumu stiže se do vikend naselja „Karašica“ pa do Udičarskog doma do KT-5 gdje se stavlja 5. žig i uručuje bedž OPP-a.

Slijede, zasluženi grah i planinarska veselica.

Predstavnicima Društava koja su se odazvala  pozivu za ovaj naš 2. OPP, uručene su Zahvalnice.

Najbrojnije gostujuće društvo je „Spartak „ iz Subotice.

Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji 2. Osječkog pješačkog puta 2017.god.

Posebno hvala gostima iz inozemstva, koji su ovaj OPP učinili međunarodnim, a ništa manje hvala i našim domaćim Društvima.

Ako svi prenesemo drugima utiske sa ovog OPP, očekujem slijedeće godine puno  veći broj planinara, a  naročito pješaka, naših sugrađana, to svi mogu ishodati, a i  vidjeti ljepotu grada iz druge perspektive.

U Osijeku, 10.10.2017.god.

Vođa puta: Miroslav Mitrović-Mitar

Foto: Marija Bokun