Bažulijada; 24.11.2016.

Grah-party (bažulijada)

Da nisu u 16. stoljeću Cortes, Colombo, Amerigo Vespuci i ostali konkvistadori išli osvajati nove zemlje i stigli u Srednju i Južnu Ameriku, ne bismo danas uzgajali puno voća i povrća, a među njima i grah, iznimno hranjivu i zdravu namirnicu.
Da nema naših vrijednih članova i članica, dobrih kuhara i kuharica, pekarica i slastičarki, ali i dobrih konzumenata, ne bi bilo uspješnih večeri posvećenih nekoj namirnici kao temi.
Tako smo zaokružili priču o “tri sestre”, po drevnom indijanskom vjerovanju, tri biljke koje se sade jedna uz drugu. Kukuruz ide u visinu, te grah ima potporanj, a bundeva se širi dolje i čuva zemlju od isušivanja i korova.
Kukuruz, bundeva i grah su namirnice koje su prehranile generacije siromašnih, postale poslastica bogatih, a danas su svima univerzalne hranjive namirnice, koje svi volimo.
Grah je bio tema večeri u prošli četvrtak, a zvijezda večeri je bila naša Vesna Ćosić, koja je u kotlu skuhala odličan grah sa suhim mesom i kobasicama, za 100 osoba, uz Milanovu i Mutterovu asistenciju.
Svaka čast, draga Vesna, grah je bio vrhunski, uz kiseli kupus i razne salate bio je predobra večera. Hvala ti u ime svih nas na trudu i umijeću i preporučujemo se za neku drugu priliku. A da ste ti i Milan odlični i gostoljubivi domaćini znamo od prije, iz Aljmaša.
Odaziv članova je bio velik, prostorija Društva krcata, grah je mirisao do tramvaja, a šanku se nije moglo prići. Krešo je bio u elementu kao konobar i sve nas je zabavljao.
Svi smo se dobro najeli, onda puhali jer smo se dobro najeli, a kako je bilo po noći, ne znam, vjerojatno se čulo.
Ni ovaj put večer nije prošla bez šale, pjesme i plesa. Zato, dođite i družite se, širite pozitivne vibracije i punite baterije pozitivom i veseljem.
Vjerujte, osjećat ćete se dobro i bolje. Ja se tako osjećam s vama.
Naša iduća tema će biti sekeli- gulaš, dakle mađarska večer.
Do tad naučite plesati čardaš i pjevati Julišku, reći volim te: szeretlek i hvala: koszonem.
A možete i pripremiti nešto mađarsko, može ljuto, slatko, slano…svejedno…sve će biti dobar afrodizijak.
Latlak! (vidimo se)

Blaženka Lachner

Foto: Marija Bokun i Milijan Žulj