Divlji Dilj; 30.04.2017.

U Nedjelju u 6.30 okupili smo se iza Bille spremni za polazak u mjesto Sibinj uz stajanje na kavu i doručak tj. sendviče koje je ustupio Mutter. Nakon okupljanja s lokalnim planinarima krenuli smo našom planiranom rutom u organizaciji vodiča Ivana. Ubrzo smo uz pratnju 3 psa, koji su se odlučili pridružiti bršljanovcima privučeni hrenovkama naših planinara, stigli u lovački dom LD ”Šljuka” gdje su nas ugodno iznenadila osvježenja. Prvi duži odmor bio je kod starinski uređene kuće i parka gdje su se naši planinari slikali, prisjetili minulog doba i dobili nove ideje kako ukrasiti i svoje krajobraze. Ubrzo nakon stanke stigli smo blizu naše poznate nam rute SPP kod Grgurevića, ali mi smo ovaj put ipak išli manje utabanom stazom. Ipak je ovo divlji Dilj.

Nešto iza 13h stigli smo kod doma gdje smo napravili stanku za roštiljanje i duži odmor, ali i tu smo podijelili našu dionicu na dužu i kraću. Većina planinara odlučila se na dužu stazu te smo oko 14.15 krenuli prema vrhu Cinkovac na koji smo došli samo sat i 15min kasnije. Ova točka naše rute predstavljala je ujedno i vrh potkove na koju je naša ruta nalikovala. Krećući se prema jezeru Petnja, na pola puta dočekao nas je takozvani Papa hrast čija je starost oko 350 g.

Nakon 10h hodanja uspješno smo savladali 27kilometara puta duže rute, te umorni i zadovoljni došli do autobusa. Da 27km našim planinarima nije nikakva prepreka dokazala je atmosfera u autobus gdje se pilo i pjevalo sve do dolaska u Osijek oko 21.15h.

Želio bih zahvaliti Miri Mutteru na organizaciji izleta, lokalnim vodičima (posebno Ivanu), dragom Josipu na ulozi metle, te Vladimiru i Mirku na pomoći pri vođenju grupe.

Lijep pozdrav, Kristijan Copak

Ovo je početak novog serijala tzv. „Avanturističkih izleta“. Prvi od izleta je „Divlji Dilj“, prekrasan izlet koji su osmislili naši prijatelji planinari iz PD „Dilj gora“. Srdačno su nas dočekali i pogostili. Planinarskia staza je iznimno dobro osmišljena. Prolazi kroz netaknutu prirodu i davno zaboravljene predjele u kojima su ljudi nekad živjeli.

Hvala domaćinima na ugodnom druženju, Jakovini i svim ostalima na dobro osmišljenoj stazi i vođenju. Hvala članovima HPD-a „Bršljan-Jankovac“ na dobrom odazivu i zajedništvu u hodanju.

U pripremi je puno avanturističkuih izleta u nama drage krajeve naše Slavonije u kojima do sada nismo bili.

Pozivam Planinarska društva našeg kraja na suradnju, druženje te zajedničko hodanje. Ukoliko imaju neku atraktivnu stazu, davno zaboravljenu, neka se jave u naše društvo da ju zajedno ishodamo.

Miro Mutter

Foto: Marija Bokun