Fruška gora; 28.10.2017.

28.10.2017. god. planinari HPD “Bršljan Jankovca” Osijek sudjelovali su na Akciji koju su organizirali PD “Zanatlija” Novi Sad, a radi se o “Zanatlijskoj stazi”.

Iz našeg društva sudjelovalo je 52 planinarki i planinara. Svi sudionici Akcije okupili su se kod planinarskog doma Zanatlija “Pod Glavicom” 254 mnv, te je Akciju otvorio domaćin uz prigodnu riječ. Osim nas bili su nazočni planinari iz Novog Sada, Zrenjanina , Beograda i dr. planinarskih društava. Polazak na stazu je bio iza 10,00 sati (mi smo malo kasnili), trasom Zanatlijske pješačke staze broj 4 u smjeru Savinih voda, usporedno s trasom Fruškogorskog maratona. Nakon toga smo se spustili u dolinu Rokovog potoka, do mjesta gdje smo se priključili na Crnu stazu broj 4, odakle smo uzbrdo nastavili do grebena Popadine. Po izlasku na greben prešli smo na Plavu stazu broj 24, koja prati trasu “Zanatlijske staze” do raskrižja iznad izvora Vilina vodica. Poslije izvora napuštamo trasu “Zanatlijskog puta” i trasom Crne staze broj 4 nastavili smo do doline potoka Kuračevac, te usponom do brda Direk, gdje ulazimo na trasu Fruškogorskog maratona i trasvezale. Odatle široko nasutim grebenskim putem došli smo do brda Avala gdje smo se priključili na trasu Europski pješački put E-7, odakle smo se spustili do Planinarskog doma na Stražilovu i gdje smo napravili veliku pauzu od 30 minuta. Nakon odmora podijelili smo se u dvije skupine. Lakša vratila se putem kojim smo došli dok teža u kojoj je bilo većina planinara pa tako i iz našeg društva spustila se Zelenom stazom zdravlja u dolinu Karlovačkog potoka, a zatim smo nastavili do groba pjesniku Branku Radičeviću na čuvenom izletištu Stražilovu i gdje smo obavili fotografiranje te su pojedini planinari pjevali pjesme ovog pjesnika. Nakon toga spustili smo se u kanjon kod restorana gdje se nalazi pjesnikov spomenik i gdje je nastavljeno fotografiranje. Nakon tog smo nastavili usponom do raskrižja iznad Hajdučkih izvora do Partizanskog puta. Odatle smo se odvojili, te nakon hodanja po asfaltu par stotina metara došli smo do spomenika iz NOB na izletištu Stolovi. Od Stolova nastavili smo ka brdu Astal gdje smo ponovo izbili na  trasu “Zanatlijske staze” i Plave staze broj 24 odakle smo nastavili do raskrižja Debeli hrast i gdje smo se uključili na zelenu stazu broj 6. te spustom preko brda Glavice vratili smo se do doma “Pod Glavicom” u 17,30 sati.

Dužina staze je bila oko 24 km. U domu su planinari nastavili s druženjem uz odličan besplatni grah domaćina. Nakon toga domaćin je podijelio Zahvalnice svim sudionicima Akcije, a naše društvo je uz Zahvalnicu kao najbrojnije dobilo od domaćina i prigodnu knjigu. U Osijek smo se vratili u 23,30 sati.

P.S. Zahvala domaćinima za vodičku podršku i ugodno druženje. Ujedno smo ih pozvali da se pridruže i našim Akcijama.

Organizatori Marija Bokun i Mirko Ljubičić.

Foto: Marija Bokun