Gradačac-Majevica-Srebrenik; 15.-16.02.2020.

Gradačac – Srebrenik 15.-16.2.2020.

Sa našeg polazišta krećemo u subotu 15.2.2020 i 6.00 sati i idemo preko Orašja put Gradačca. Tamo nas čeka domaćin Fikret. Kraći obilazak grada i nezaobilazne pite, ćevapi…Odlazimo u kula Husein-kapetana Gradaščevića u kojoj je na najvišem dijelu smješten ugodan restorančić. Prekrasan pogled na Gradačac.

Idemo prema Srebreniku i planinarskom domu Jasenice gdje se smještamo po sobama i odmah krećemo u hodanje. Zajedno idemo do spomenika ljiljan na planini Trebava, jedna grupa nastavlja dalje dužom stazom, a druga se vraća u dom.

Večera i pravi dernek . Repriza Valentinova.

U nedjelju poslije doručka idemo u Srebrenik gdje je organizirano okupljanje planinara iz cijele regije, a povodom dana grada. Okupljanje je već tradicionalno pod nazivom ‘Povelji u pohode’ . Poslije pozdravnih riječi domaćina grupa od preko tisuću planinarki i planinara kreće se prema domu Lipici PD ‘Majevica’ Srebrenik, ali uz obilazak i jako dobro očuvane tvrđave koja dominira na velikoj stijeni. U domu ponuda čaja i nezaobilaznog graha. Vrijeme se nije moglo poželjeti bolje. Po završenoj dodjeli priznanja učesnicima vraćamo se kući dobro raspoloženi pošto je sve proteklo u najboljem redu.

Miro Mutter

Foto: Ankica Ursić-Molnar