HPO-Dalmacija; 10.-12.09.2021.

10. –  12. 9.   HPO Dalmacija
Kula, Sveti Jure (Kozik), Sveti Jure

Na trodnevni planinarski izlet u Dalmaciju s planiranim usponom na Omišku Dinaru – vrh Kulu (863 m), Mosor – vrh Sveti Jure  (1319 m) i Kozjak – vrh Sveti Jure (676 m), svi navedeni vrhovi su kontrolne točke HPO-e, na put, u petak, 10.9.2021. u 3:00 sata, u dva kombija  krenulo je 17 planinara.

Put do Dalmacije kroz BiH i mjesta Borak, zaselak Čečusi, koji je početna točka za uspon na vrh Kula, protekao je uz manje probleme sa kočnicama na jednom kombiju. Staza do vrha vodila je kroz šumu pokraj planinarskog skloništa „Luda kuća“ i izvora vode Borak, u kojem stalno ima vode. Vrijeme je bilo lijepo i ugodno pa smo na vrhu uživali u prekrasnom pogledu na Mosor, Biokovo, Brač i kanjon Cetine… Po silasku s vrha odvezli smo se u Sumpetar  gdje smo se smjestili u apartmane, a nakon toga uslijedilo je opuštanje i kupanje u moru.

U subotu ujutro nakon doručka, otišli smo u Dubravu, zaselak Ćećusi  odakle je,  po vedrom i sunčanom vremenu, Josip poveo društvo na Kozik, a ja sam otišao tražiti majstora mehaničara za popravak kočnica na kombiju. Kako svi majstori Dalmatinci ne rade subotom, turizam je ipak bolji biznis jer za manje rada dobiješ više novca, bio je problem pronaći nekoga tko mi može pogledati kočnice. Našao sam servis i dok sam čekao popravak neki su se i kupali, a ne moram napisati tko uvijek traži vodu za kupanje. Nakon što se Josip i društvo vratilo sa Kozika, a ja iz servisa, otišli smo kod našeg prijatelja i Bršljanovca Miće koji nas je poveo na rafting na Cetinu. Rafting je bio super, svi su bili oduševljeni pa i onda kada smo spilju morali preplivati u vodi temperature 6 stupnjeva. Dok smo mi uživali u svakom trenutku raftinga, a bilo je tu i skakanja u vodu, okretanja čamaca za 360, bombi i dr. jedino ne znam kako je bilo onima koji su ispadali iz čamca, dio ekipe koja nije išla na rafting pazila je na majstora za čobanac. Po završetku raftinga, večere i druženja uz vatru vratili smo se u Supetar na zasluženi odmor.

Nedjelja ujutro, opet je bilo lijepo i sunčano vrijeme, baš kakvo sam i naručio. Otišli smo do Gornje Rupotine koja je početna točka za uspon na Kozjak i Svetog Juru. Staza je bila zanimljiva i raznovrsna šuma, sajle, sipar… Po silasku s vrha uputili smo se u Osijek, uz zaustavljanje popularnom FIS-u za ručak i kavu. U Osijek smo stigli po planu i bez problema.

Lica i komentari zadovoljnih planinara su potvrda da je izlet po lijepom vremenu uspješno odrađen, svi su bili dobro raspoloženi, a posebno su bili oduševljeni raftingom. Zahvaljujem svima na suradnji i srdačan pozdrav do nekog novog izleta.

Vodič: Stevo Malinović