HPO-Kozjak, Mosor, Vilaja; 10.-12.03.2023.

U petak u 6 sati krenulo je društvo u dva vozila, kombi i auto, na izlet u Dalmaciju. Put kroz BiH prošao je bez problema.

Stigavši do PD Malačka pripremili smo se i krenuli na Kozjak na vrh Biranj. Staza je bila lagana s lijepim pogledom na more i otoke. Došli smo do vrha odmorili se i lupili pečate u HPO dnevnike i tada je počela padati kiša. Požurili smo nazad do doma, a  kada smo stigli do doma, koji nije bio otvoren jer domar nije mogao izaći iz kuće i doći do doma od kiše i leda, i nas je to isto snašlo pa smo pokisli, a i gaće su nam bile mokre. Sve smo to zaboravili nakon vrhunski pečene i velikog komada Orade na gradele, a domar Marko se pobrinuo i da riba drugi put  pliva u dobrom vinu. Nakon večere ekipa je bila dobro raspoložena pa je krenula pjesma i veselje i trajala je do kasno u noć.

U subotu nakon doručka otišli smo do sela Dubrave, zaselak Ćotići na početak staze za vrh Sveti Jure (Kozik) na Mosoru. Vrijeme je bilo bez kiše i idealno za planinarenje. Iako je staza duža i napornija nego u petak, tempo je prilagođen grupi, i svi su bez problema ispenjali do vrha i nazad. Po povratku u dom i nakon još jedne odlične večere krenula je pjesma i veselje, koje je kao i uvijek trajalo do kasno u noć.

Nedjelja ujutro, doručak, pakovanje stvari i napuštamo PD Malačka te idemo do sela Prapatnica, zaselak Bojići na početak staze za Vilaju na Crni vrh. Vrijeme je bilo dobro, staza je bila zanimljiva i svi su bili zadovoljni.

Nakon silaska s vrha krenuli smo za Osijek, a usput imamo pauzu u Hotelu / restoranu Jezero na Kupresu za ručak.

Ovaj izlet ćemo pamtiti po dobrom jelu, piću i super veselju, neki kažu da se nikad nisu tako dobro opustili i veselili. Sretno smo stigli kući u kasnim večernjim satima.

Umor nestaje a zadovoljstvo ostaje.

Vodič: Stevo Malinović