HPO-Lika; 11.-13.06.2021.

HPO Lika
Kremen, Poštak, Ozeblin

 

Na trodnevni planinarski izlet u Liku s planiranim usponom na Ličku Plješivicu – vrh Ozeblin (1657 m), Kremen – vrh Kremen  (1590 m) i Poštak – vrh Poštak (1425 m), svi navedeni vrhovi su kontrolne točke HPO-e, krenuli smo u petak, 11.6.2021. u 5:00 sati.

Put do Like i prijevoja na cesti Bruvno – Mazin, koji je početna točka za uspon na vrh Kremen, protekao je bez problema. Prolazili smo kroz Udbinu pa smo usput obišli i Crkvu hrvatskih mučenika. Sam uspon na vrh po lijepom vremenu je bio zanimljiv jer smo se penjali i uz pomoć sajli zbog kojih su neki bili oduševljeni…ha ha. Na vrhu je bilo vedro, vjetrovito ali ugodno i uživali smo u prekrasnom pogledu. Po silasku s vrha odvezli smo se u Lovinac gdje sam rezervirao kuću, dobar i jako povoljan smještaj, gdje nam je gazdarica ponudila kavu i punjenu papriku, a bilo je nešto i za dezinfekciju iznutra.

U subotu ujutro nakon doručka, otišli smo u Otrić odakle smo po vedrom i sunčanom vremenu krenuli na vrh Poštak. Na putu do vrha svratili smo do prirodnog parka kamenih skulptura nastalih erozijom, a tamo su nas čekali vanzemaljci i razne životinje. Na nebu nije bilo oblaka pa smo se morali mazati i kremom za sunčanje. Sa vrha je zbog lijepog vremena bio super pogled i baš smo uživali. Po silasku u Otrić odvezli smo se do Golubića i uživali u ljepotama Krnjeze, kaskada i slapova Krupe i naravno Kudinog mosta. Nakon što smo se osvježili i nauživali prirodnih ljepota otišli smo u Muškovce gdje smo obišli Beberov buk, 200 m dugačak slap na Zrmanji i u OPG Slapovi Zrmanje na večeru. Dan je bio za poželjeti, kamene skulpture vanzemaljaca, uspon na vrh Poštak, Kudin most, Berberov buk i na kraju za večeru fantastična pastrva.

Nedjelja ujutro, bilo je oblačno što je bilo dobro zbog jučerašnjeg prženja na suncu. Odvezli smo se do prijevoja Kuk na cesti Udbina – Lapac koji je početna točka za uspon na Ozeblin. Na vrh smo išli kroz lijepu šumu ali na vrhu smo ušli u oblak i bilo je vjetrovito pa nismo imali pogled kao prethodnih dana. Po silasku s vrha uputili smo se, uz zaustavljanje na kavu u restoran Ambar u Slunju, do LK Muljava gdje smo imali dogovorenu rezervaciju, za ručak kao i uvijek gulaš od divljači i nadaleko poznate palačinke. U Osijek smo stigli po planu i bez problema.

Lica i komentari zadovoljnih planinara su potvrda da je izlet uspješno odrađen, a oni koji su u zadnji tren otkazali mogu žaliti jer je izlet bio sadržajan i zanimljiv. Zahvaljujem svima na suradnji i srdačan pozdrav do nekog novog izleta.

Vodič: Stevo Malinović