HPO Velebit-sjeverni dio; 21.-23.05.2021.

21. – 23. 5.   HPO Velebit – sjeverni dio
Korenski vrh, Krajačev kuk, Veliki Kozjak

U petak 21. 5. 2021. u 4:30 sati krenulo je, autobusom na trodnevni izlet na sjeverni Velebit, 22 planinara. Vožnja od Osijeka do Kutereva i Šporčića, s dva planirana zaustavljanja na odmorištima, prošla je bez problema. Na Korenski vrh (1101 m) po lijepom vremenu krenuli smo u 11:20 sati. Staza je bila zanimljiva, visinsku razliku od 515 m svi su savladali, a nagrada nam je bila prekrasan pogled s vrha. Po silasku s vrha posjetili smo utočište za medvjede u Kuterevu, a zatim smo se uputili do PK Mrkvište (1276 m) na večeru, druženje uz vatru i glazbu.

Subota, 7:00 sati ujutro mijenjam plan. Kako nismo mogli autobusom, zbog rupa na cesti, do PK Alan odlučio sam da na Krajačev kuk (1659 m) idemo od Mrkvišta. Na početku je kišilo, a kasnije do vrha smo imali priliku uživati u snijegu pa sam na jednom dijelu staze koristio i dereze. Na vrhu smo imali lijep pogled ali je bilo svježe. Na stazi koju su svi prošli, koja je bila raznovrsna, a zbog snijega i uzbudljiva, meni su se odlijepili đonovi na gojzericama, proveli smo skoro 10 sati i prešli 21 km. Po povratku u PK Mrkvište, na zasluženi odmor, gdje nas je čekala topla večera i ljubazni domaćini ponovili smo prethodnu večer uz pjesmu, ples, logorsku vatru i dobro raspoloženje.

Nedjelja je predviđena za uspon na Veliki Kozjak (1629 m), na kojem su nam pokvarili raspoloženje oblak u koji smo ušli a kasnije i slaba kiša pa smo morali sići sa stijena. Vratili smo se u PK Mrkvište gdje smo ručali, spremili stvari a zatim… vozi Miško…

Izlet je uspješno odrađen zahvaljujući dobro raspoloženoj ekipi, koja je u tri dana prešla više od 40 km, popela se na tri vrha HPO, ljubaznim domaćinima Kremi i Danijeli (predsjednici PD Zavižan, Senj) i Miško prijevozu. Imao sam zadovoljstvo voditi veterane našeg društva (Kata i Pane) kao i mlade perspektivne planinare koji do sada nisu sa nama išli na izlete (Lucija, Ivan, Matko, Josip, Luka i Bojan).

U Osijek smo stigli po planu prije 22:00 sata.

Vodič: Stevo Malinović