Izlet po zavičaju; 05.03.2017.

Šetnja zavičajem br. 2   05.03.2017
Od ZOO-a  do kuće Bezdan

Sumorno, oblačno nedjeljno jutro nad Osijekom. Vječito pitanje da li krenuti u planinarsku avanturu ili ostati u toplom domu. Sretan sam da kod mene prevladava stav, ići u prirodu, jer i sumorno vrijeme je za nas planinare, lijepo vrijeme.

Parkiralište kod ZOO vrta. 9 je sati. Mala ali hrabra grupa Jankovačkih planinara se okuplja. Kabanice i kišobrani su spremni. Oblaci se kovitlaju, ali    promalja se i sunce.   Krećemo nas 12 nasipom prema zapadu.  Sve je bolje raspoloženje, postajemo svjesni da smo miljenici onih gore.

Odmor kod prepumpne stanice Velika. Stigla nas je i Gorana. Krećemo dalje, stara kuća je na vidiku. Nešto više od dva sata šetnje i na cilju smo. Stara strijeha je na mjestu. Improvizirana sjedala i drveni stol. Momci lože vatru sa donesenim drvima, cvrče slanina i kobasice. Ima i kapljica za grlo. Već ponavljam kao papagaj u prirodi sve prija pa i Čedina nepečena slanina (mala šala).

Nedjeljni objed je prošao, gasimo vatricu, kupimo smeće i krećemo doma.  Vraćamo se žurnim korakom. Ali ne dovoljno brzo. Prve kapi kiše hvataju nas na domaku grada. Sada može padati koliko hoće!  Mi smo izlet odradili savršeno.  Onima koji nisu došli, mala pouka.

Treba vjerovati da će biti dobro!  I biti će dobro.

Bilo nas je malo, ali bilo nam je lijepo, tako nam i treba!!!

Do nove šetnje zavičajem, planinarski  pozdrav  Slovaček Miroslav.