Izlet u nepoznato; 09.-10.07.2016.

Ovaj je izlet bio iznenađenje za sve nas. Za ovaj se izlet tražilo mjesto više.  Za razliku od prijašnjih izleta u nepoznato ove je godine izlet bio dvodnevni. 9. srpnja u jutarnjim smo satima puni adrenalina krenuli put sjeverozapadne Bosne i Hercegovine. Uz jedan kraći odmor za jutarnju kavicu oko 8 sati stižemo u Kozarac gdje nas dočekuje Indira Kapetanović, ljubazna predsjednica PD „Mrakovica iz Kozarca. Pod stručnim vodstvom profesora Amera obilazimo kulturne znamenitosti tog malog gradića a potom se osvježavamo do 16.00 sati u Vodenom parku u Kozarcu. Nakon toga se smještamo u planinarski dom u kojem su nam domaćini priredili zajedničku večeru. Nakon večere zabavljali smo se uz živu glazbu do kasno u noć. Ujutro se rano budimo i odlazimo u obilazak NP „Kozara“ pod stručnim vodstvom vodiča Mirsada. Naša je polazna točka bio zaravnjeni plato na Mrakovici, središnji dio Nacionalnog parka „Kozara“, gdje se nalazi spomenik na 806 mnm. Uživali smo u 12 km predivne planinarske staze koja je vodila kroz crnogoričnu šumu. Osvojili smo jedan od poznatijih kozaračkih vrhova („Kozarački kamen“, 658 mnm) do kojega je vodila staza kroz listopadno-četinarsku šumu. S vrha se pružaju predivni vidici na okolna mjesta. Uživali smo u prelijepim pogledima i pejzažima, diveći se veličanstvenosti prirode. Nakon toga spustili smo se u Kozarac gdje smo se uz zajednički ručak koji su priredili domaćini rastali nakon ugodnog druženja.

Ovom prilikom bih želio zahvaliti domaćinima PD „Mrakovica“ što su nam otvorili dušu i srce ovog predivnog mjesta, upoznali nas s kulturnim znamenitostima Kozarca te nam otkrili ljepote ove predivne planine. Hvala im za sve što su učinili za nas. Uspjeli su nas iznenaditi na najbolji mogući način. Nećemo vas zaboraviti!

Također hvala svim sudionicima skupine. Lijepo je kad tako velika skupina funkcionira poput pojedinca. U znak zahvale obećajem prirediti još jedan izlet iznenađenja koji će biti jednako dobar kao ovaj ako ne i bolji.

Vodič i organizator

Miro Mutter

Pročitajte impresije Valentine Bušić…

Iz Angelininog pera…

Foto: Marija Bokun