Zapisnik s 1. sjednice IO održane 05.02.2020.

Memorandum_Logo

HPD „BRŠLJAN-JANKOVAC“ OSIJEK
31000 Osijek, Trg A. Starčevića 4

Br:  1-2020/ 03. 02. 2020.god.

 

Zapisnik sa 1. redovne sjednice Izvršnog odbora Društva
održane 05. veljače 2020. godine u prostorijama društva s početkom u 19.00 sati.

Na sjednici su prisustvovali članovi Izvršnog odbora: Jasminka Pavlov, Milijan Žulj, Sanja Adam Brus, Valentina Bušić, Tihomira Klobučar, Ivan Lončarić i Ivana Sović te član Nadzornog odbora: Stanko Kereta i blagajnica Društva: Vesna Kolar.

Za sjednicu je predložen sljedeći

DNEVNI RED:

 

  1. Organizacija i priprema preuzimanja dokumentacije Društva
  2. Razno

 

Ad1) Nakon uvodnog pozdrava svim prisutnima, predsjednica Pavlov je istaknula važnost dogovora o utvrđivanju trenutačnog stanja dokumentacije Društva. Tajnici Društva je ustupila laptop, pečat, a ostale zapisnike i registre će dobiti naknadno. Također je donesena odluka kako će se održati sastanci vezani uz primopredaju poslova blagajne i knjigovodstva Društva. Naglasak je stavljen na što brže upoznavanje realnog stanja Društva kako bi se moglo što prije krenuti u realiziranje novih aktivnosti.

Ad2) Predsjednica Pavlov izložila je zahtjev našeg člana (Andrijane Gudlin) da dopustimo privatnu proslavu rođendana u prostoriji Društva. Kako Društvo taj prostor koristi samo u svrhe svojih sastanaka i akcija, a ne u privatne svrhe, jednoglasnom odlukom Odbora odlučeno je da se odbija taj zahtjev.

Također se raspravljalo o novom načinu plaćanja u Društvu, o mogućnosti uplata preko Internet bankarstva. Kako bi se izbjegle gužve koje su vrlo česte prilikom plaćanja, uvela bi se prilika uplata preko uplatnica. Pored te mogućnosti, i dalje bi se zadržalo  osobno plaćanje gotovinom našoj blagajnici Vesni Kolar na redovitim sastancima Društva.

Predsjednica Pavlov je obavijestila Odbor kako su na adresu Društva pristigle pozivnice za prisustvovanje na skupštinama planinarskih društava: HPD Cibalia – 14.02.2020.; HPD „Belišće“ – 21.02.2020. ; PD „Zanatlija“ Osijek – 14.03.2020.  te je najavila kako će se odazvati pozivima.

Članice Izvršnog odbora, Valentina Bušić i Tihomira Klobučar upoznale su Odbor sa Javnim natječajima koje je objavio Grad Osijek i OBŽ, izdani sa 31.01. 2020. godine. Grad Osijek je objavio javni natječaj za financiranje projekata i programa udruga iz Proračuna Grada Osijeka 2020. godini, te OBŽ Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga od interesa za javno dobro u Osječko-baranjskoj županiji iz sredstava Proračuna Osječko-baranjske županije za 2020. godinu. Odlučeno je kako će HPD „Bršljan Jankovac“ aplicirati na oba Javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u 2020. godini, a projektne prijave izradit će članice Bušić i Klobučar.

Članica Izvršnog odbora Valentina Bušić izložila je prijedlog za izradu monografije Društva povodom 125. godine postojanja samog Društva! Kao primjer dobro izrađene monografije predstavila je monografiju HPD „Zagreb-Matica“ autora dr. Željka Poljaka sa suradnicima. Prilikom skupljanja informacija osobno je stupila u kontakt sa grafičkim urednikom monografije, Alanom Čaplarom, čiji je email pročitan na sastanku u kojem stoji kako nam daje potpunu podršku u izradi monografije te pruža svoju pomoć ukoliko nam zatreba. Kako bi se lakše izradila monografija, donesen je prijedlog prikupljanja povijesne građe Društva. Član odbora Ivan Lončarić predložio je da se obavijeste svi članovi da ukoliko posjeduju stare slike, diplome, značke, sve što bi bilo interesantno za objavljivanje u monografiji Društva, neka se jave i donesu na skeniranje. Za što bolju, bržu i kvalitetniju izradu, predloženo je da se oformi tim koji će se baviti ovom tematikom.

Predsjednica Pavlov najavila je obnovu druženja sa HPD „Zrin“ Petrinja („kumovi zastave“). Također, podsjetila je ažuriranje podataka vezanim uz promjene članova tijela Društva, poslat će se obavijest Hrvatskom planinarskom savezu kao i Zajednici sportskih udruga Osijek.

Član Lončarić najavio je sastanak vodiča te je izložio radnu verziju Pravilnika vodičke sekcije u kojem iznosi prijedloge o organizaciji, pravima i obvezama vodiča. Predložio je izradu obrasca za prijavu izleta te o izvještaju nakon odrađenog izleta. Također iznosi ideju o pokretanju Opća planinarske škole, s čime se Izvršni odbor jednoglasno složio i usvojio prijedlog. Predlaže kako je zadaća „Vodičke sekcije“ organizirati planinarsku školu koja bi po mogućnosti mogla započeti sa radom već u ožujku ove godine. Na kraju predlaže redovito objavljivanje kratkog osvrta sa redovitih sastanaka u Društvu.

Predsjednica Pavlov je navela novi koncept rada redovitih sastanaka Društva. Istaknula je kako će se baviti trenutnim aktualnostima, raspravljat će se o važnim stvarima za Društvo, bit će kratkih najava izleta, isprintanih planova putovanja… Naglašava transparentnost Društva, otvorenost prema svim članovima i njihovim idejama. Također, iznosi jednu svoju dilemu na razmatranje. Tečaj vodičke službe HPS-a završava na isti dan kada je zakazan Jubilarni jankovački planinarski put, 9.05.2020. godine te je u nedoumici gdje prisustvovati. Mišljenje Izvršnog odbora je da tog dana prisustvuje polaganju ispita i završetku tečaja te joj je sugerirano da prihvati taj prijedlog.

Član Stanko Kereta ističe kako će se on pobrinuti za sve obveze koje Društvo ima prema Domu. Poznaje tematiku te pruža daljnju podršku u radu.

Član Ivan Lončar podsjeća na novi članski obrazac koji je izdao HPS i koji se nalazi na mrežnim stranicama Društva. Član Milijan Žulj napominje važnost dosadašnjeg načina izrade članskih iskaznica i obrazaca koji uključuju sliku pojedinog člana zbog arhive i povijesti samog Društva.

Na samom kraju sastanka iznose se ideje o nagrađivanju najvjernijih i najvrijednijih članova koji svojim radom i zalaganjem unapređuju i dižu ugled našem Društvu.

Sastanak je završio u 20.45 sati.

Tajnica: Vlasta Boček