Obiteljski izlet I – Podravlje; 23.03.2024.

Sunčana subota kao stvorena za još jedan obiteljski izlet.

U organizaciji sekcije „Legosi“ oko 10 h kod edukacijsko-posjetiteljskog centra „Podravlje“, skupilo se raznoliko društvo. Mali planinari, veliki planinari i oni četveronožni.

Ugodnu dobrodošlicu nam je izrazio vodič i voditelj EPC-a „Podravlje“, Dalibor Tonc, te nas upoznao sa centrom i njegovom okolinom.

Edukacijsko-posjetiteljski centar „Podravlje“ je nekadašnja stara lugarnica koja se nalazi uz rub Kopačkog rit, te je nakon uništenja i devastacije u Domovinskom ratu, obnovljena i pretvorena u predivan edukacijski centar otvoren za sve.

U jednom od najvećih projekata zaštite prirode u Hrvatskoj, uz pomoć Europskih fondova, lugarnica je zasluženo doživjela puni procvat u projektu „Razminiravanje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – NAURAVITA“.

S obzirom kako se centar nalazi unutar nenaseljenog područja u šumskom predjelu Dravica, u neposrednoj blizini osječkog prigradskog naselja Podravlje, savršeno je mjesto za istraživanje, šetnju,  druženje u prirodi i za praktični dio naših Legosa.

Prije samoga izleta, voditelj Dječje planinarske škole Damir, provjerio je spremnost Legosa. Svi polaznici su bili spremni za izlet, te su veselo i zadovoljni otvorili svoje ruksake i pokazali što sve nose u njemu i kako su se pripremili za izlet.

I četveronožni članovi su pregledali ruksake te užicali koju poslasticu prije izleta.

Ukupno 24 odraslih i 24 najmlađih polaznika, je krenulo u istraživanje i šetnju nasipom uz Dravu, uz stručno vođenje voditelja Dalibora i Damira.

Legosi su imali hrpu pitanja, a voditelj Dalibor još više odgovora.

Tako su i naučili razlikovati drveće našega podneblja, biljke i životinje te se pobliže upoznati sa nekima od njih. Bube i leptiri su bile izuzetno aktivni, što nas je sve razveselilo.

Kako smo na prijašnjem predavanju učili o orijentaciji, a Legosi došli spremni, odmah smo provjerili snalaženje u šumi, markacije te naučili neke nove, kako koriste kompas i strane svijeta.

Napravili smo kratku pauzu, podijelili jabuke te nas je voditelj Dalibor upoznao sa novom šumom koja je tek u razvoju i jako mlada.

Kako bi šuma nastavila rasti sigurno, pričali smo i o njezinoj zaštiti te sigurnom načinu korištenja vatre na otvorenom, u slučajevima kada nam je ona potrebna.

Nastavili smo dalje sa šetnjom i naišli na malo jezerce koje je nastalo podizanjem Drave te smo imali priliku vidjeti kornjače kako uživaju i sunčaju se na svome deblu u jezercu.

I nas je to podsjetilo na pauzu i sendviče te smo brzim korakom krenuli nazad prema EPC-u „Podravlje“. Tamo smo izvadili svoje sendviče, sokove, odrasli kave, i okrijepili se kako bismo što uspješnije mogli odraditi praktični dio Dječje planinarske škole – izrada bivka (improviziranog skloništa).

Uz kiflice, muffine i dobro društvo, na svježem zraku vrijeme brzo proleti te smo krenuli u obližnju šumu i prihvatili se posla. Legosi su ozbiljno shvatili zadatak te su spremno poslušali upute vodiča i žustro krenuli u potragu za materijalom. Nakon sakupljanja materijala, okupili su se oko mjesta izrade te krenuli sa postavljanjem granja, vezanjem i slaganjem zaštitnog dijela. Kako su Legosi super spremni, dodatno su ga zaštitili svojim kabanicama koje uvijek imaju u ruksaku.

Uz dodatne bonus savjete i malu pomoć odraslih članova, uspješno su izradili 2 bivka.

Jer kad se male ruke slože, sve se može!

Odradili smo neizostavno fotkanje uspješno odrađenog zadatka, pokupili sve svoje stvari, malo raspremili i vratili korištene grane u svoje prirodnije stanje te se vratili u centar.

Voditelj Dalibor je održao dodatnu kratku, ali poučnu edukaciju o razminiravanju te opasnostima od mina. Uvijek je dobro znati više, kako bi nam boravak u prirodi bio siguran i ugodan.

Zahvalili smo se voditelju EPC „Podravlje“, pozdravili se te krenuli svojim kućama na zasluženi odmor.

                                                                                                                          Ena Bajhard