Jankovac – savršeni spoj pet elemenata

Jankovac
savršeni spoj pet elemenata

Priroda je, kao i čovjek, sazdana od pet elemenata – voda, vatra, zemlja, drvo i metal. Prema teoriji pet elemenata, ti bi elementi trebali podjednako  biti zastupljeni u prirodi, ali i u našem tijelu. Kada su svih pet u ravnoteži i podjednako zastupljeni u tijelu, čovjek je zdrav. Kada su podjednako zastupljena u prirodi, sva naša čula uživaju i automatski se balansiraju.

Ako ste se ikad zapitali što Vas to privlači na Jankovac, pomoći ću Vam da dođete do odgovora. Energija koja se tu stvara u savršenom balansu svih pet elemenata, privlači nesavršene ljude koji teže balansu u svom životu i tamo ga, makar na kratko, pronalaze. Obuhvatiti svih pet elemenata na tako jednostavan način, a da se savršeno slažu, mora da je stvarano od Boga.

Od svih mjesta koja sam u svojih 30 g. posjetila, Jankovac me iznenadio i potpuno osupnuo svojom energijom. Hrvatska nudi pregršt prirodnih ljepota koje ostavljaju bez zraka i uistinu se imamo čime ponositi. Ostala sam u čudu otkrivši ljepotu prirode u najsavršenijem obliku na potpuno neočekivanom mjestu.
Oni koji su ga posjetili znaju o čemu govorim; osjetili su ljepotu kojoj se prepustiš čim ugledaš prve naznake ovog parka prirode.

Prema drevnom kineskom vjerovanju planine su mjesta na kojima obitavaju dobri zemaljski zmajevi i kao takve vrlo povoljne za Feng Shui. Njihove padine generiraju različite vrste sreće i smatraju se poželjnima u okolišu doma.

Putujući cestom prema Jankovcu prvo na što sam naišla bili su predivni slapovi koji raskošno i nimalo skromno pokazuju naznake onoga što nas čeka; visoka litica (zemlja), s koje se spušta vodopad (voda) u šumi prekrivenoj zelenilom (drvo). Sunce (vatra) je bilo na pola puta i taman se zaustavilo iznad slapova koji su se činili kao da ih samo nebo blagoslivlja podarujući im auru, dok su kapljice veselo prštale na sve strane tvoreći maglovite duge.

Voda – voda je pokretačica života; u svojem najboljem obliku je kada je u pokretu. Bez vode ni jedan stvor ni biljčica na Zemlji ne bi dugo poživjela. Njena je snaga iznimna, a ljepota veličanstvena. Danas u 21 – om stoljeću, kada je već skoro sve otkriveno, voda i dalje čuva svoje tajne u dubini.
Jankovac obiluje vodom koja teče i daje život.  Kod izvora je najčišća i upravo me čudi njeno izviranje iz kamena/stijene, koji simbolizira Zemlju. Od izvora tvori mali vodopad i teče dalje napajajući jezerca prožimajući se duž cijelog parka. Voda u prirodnom ciklusu 5 elemenata podržava i stvara drvo.

Drvo – element drva u Jankovcu mora zaustaviti dah svakom posjetitelju. Zastupljen je jednako u svom jin (mali) i yang (veliki) obliku. Jin predstavlja travu, cvijeće, korov, mahovinu… koje je neuništivo i koje pokriva planinu. Yang inačica drva su drveće i šume koje tamo godinama rastu. Drvo spaja Zemlju i Nebo ukapajući svoje korijenje duboko u Zemlju, a širi svoje grane visoko prema nebu. Pokazujući nam tajnu života na Zemlji; stabilnost korijenjem, a neograničenost rasta i obvezatnu povezanost sa Nebom svojim granama. Drvo podržava i stvara Vatru.

Jankovac-5 elemenata

Fotografije: Željko Petrović, Našice; Grafički dizajn pentagrama: Josip Joža Vrbanić, Osijek

Vatra – Ovdje ju susrećemo u njenom najbitnijem obliku, yang varijanti – u obliku Sunca. Suncu su mnogu mitovi dodijelili prefiks Boga i mnoge su mu se kulture kroz povijest klanjale. To nije bez razloga, ono nas grije, omogućuje stvaranje D vitamina, iz njega crpimo energiju, u biljkama stvara klorofil, a svima zajedno osigurava Život. To je jedini element koji nije na Zemlji već ju je sa sigurne udaljenosti gleda i opskrbljuje.  Vatra podržava čitavu Zemlju kao planet.

Zemlja – je nasuprot vode statična i velika, a u Jankovcu je predstavljena u obliku velike planine na kojoj je postavljen park prirode. Planina je još jedna veličanstvena Božja tvorevina koja zaslužuje strahopoštovanje. Naizgled je jednostavna i bezopasna, no u sebi krije mnoge izazove i tajne koje još uvijek otkrivamo. U svojoj srži planina čuva mnoge vrijednosti i sirovine koje mi ljudi nemilosrdno uzimamo, narušavajući tako prirodnu ravnotežu. Usprkos tome planina iznova u sebi stvara metale, provodi vodu i čvrsto stoji podupirući sve ljepote koje na njoj rastu i žive. Zemlja podržava i stvara Metal.

Metal – obogaćuje zemlju stvarajući se u njenoj utrobi. To su minerali i metali koji zemlju održavaju plodnom i nisu oku vidljivi na prvi pogled. Iako ih ne vidimo oni su prijeko potrebni za održavanje balansa  u prirodi. Na suncu blješte i hvale se u svojoj jin varijanti, a pravu vrijednost pokazuju kroz kristale, zlato, srebro i dr. u svojoj yang varijanti. U prirodnom ciklusu Metal stvara i podupire Vodu.

Zastupljenost svih ovih elemenata U prirodi zasigurno pokazuje prisutnost nekog višeg bića jer rijetko susrećemo baš ovakav savršen omjer elemenata. Elementi Vatra (Sunce), Voda (izvori i jezerca), Drvo (šuma), Metal (sirovine iz planine) i Zemlja (planina) na Jankovcu čine spoj izbalansiranih energija koje se međusobno podržavaju i ograničavaju.

S druge strane nedaleko Jankovca nalazi se Osijek, divan grad za život. Mnogi stranci koji dođu u njega oduševe se mnoštvom zelenila i parkova u gradu, kao i našom Dravom. No svi će se složiti da mu ipak nešto fali.

U odnosu na Jankovac, Osijek nema jedan vrlo bitan element, koji bi pokrenuo, zavrtio i ubrzao energiju u gradu, a to je PLANINA, odnosno zemlja u svom yang obliku.  To se svakako osjeti u njegovoj energiji, ali i energiji građana.

Prisutnost uravnoteženih elemenata u prirodi donosi blagoslove, zdravstvene dobrobiti, čistoću uma i tijela i zato me ne čudi što se opet želim vratiti i dopustiti tom savršenom spoju energija da me balansira.

 

Silvija Josipović Beronja, Osijek