Staklana na Jankovcu

Prva povijest današnjeg  najpoznatijeg planinarskog izletišta Slavonije, Jankovca na Papuku, a što mnogi ne znaju, nema nikakove veze sa planinarstvom već sa industrijom.

Polovinom 18.og stoljeća “pepeljari” krče i pale stoljetna stabla bukove šume u slavonskim planinama da bi iz pepela iskuhavanjem i  izluživanjem dobili pepeljiku-potašu (kalijev karbonat) osnovnu sirovinu potrebnu za izradu različitih proizvoda, no posebno neophodnu za izradu stakla.staklari_1
Na tom iskrčenom proplanku 1801 godine osnovana je i prva šumska staklana na Skakavcu po imenu slapa, međutim već godinu dana kasnije prvi put se spominje naziv Jankovac («Jankovasz seu Skakavacz»), a ime  Skakavac se više i ne pominje.
Zakupnik zemljišta i osnivač staklane je bečki trgovac  Ivan Gastajger. Radnici u staklani uglavnom su stranci, pridošlice iz Austrije, Mađarske i Češke koji su zajedno sa svojim obiteljima živjeli u nastambama oko staklane.
Sirovinu za pravljenje stakla (bjelutak), kvarcni pjesak uvozio se iz Šleske, dok su potaša i drveni ugalj nabavljani od pepeljara na samom Jankovcu.
Staklana je proizvodila sve vrste stakla, u to vrijeme bila je jedina u Hrvatskoj koja je proizvodila prozorsko staklo. Staklo se uglavnom proizvodilo za domaće potrebe ondašnje virovitičke županije.
Godine 1820 gasi se rad staklane na Jankovcu, te se ista seli niže u Drenovac zapadno od sela uz potok Šumećicu, u kraj nazvan Švabinac.
Gastajger kao vješt trgovac i dobar organizator sa istim radnicima širi i unapređuje proizvodnju. Svoju robu sada prodaje ne samo po vašarima u Slavoniji nego dobar dio izvozi u Mađarsku Hrvatski i Primorje.
Gastajger umire 1834 godine, a staklanu preuzima  Zigmund Hondl koji više ili manje uspješno nastavlja proizvodnju, ali kako se do sirovina sve teže dolazilo, zadužuje se i ubrzo bankrotira. Tako staklana Jankovac definitivno prestaje sa  radom 1841 godine. Razlog prestanka rada staklane nije samo sada skupa sirovina, već i jaka konkurencija novo osnovane modernije staklane u Mirin Dolu.PENTAX Image

Vlasnici zemljišta grofovi Janković traže novog zakupnika, ali kako ga ne nalaze, prodaju zalihe materijala, a radnike i samog Hondla preuzima novo osnovana staklana na Zvečevu.

Staklana na Jankovcu radila je punih 40 godina i time je na neki način bila preteča industrijalizacije ovog dijela Hrvatske.