Osječki pješački put

Retrospektivni pogled na osnivanje i otvaranje Osječkog pješačkog puta

Osjecki-pjesacki_put_značka

Stara značka obilaznice

                Povodom proslave dana oslobođenja grada Osijeka PD Jankovac je poklonio građanima jedan trajan oblik rekreacije bez obzira na člansku pripadnost. Nakon dužih priprema 12. travnja 1981. godine otvoren je Osječki pješački put. Glavni inicijator bio je Miroslav Matošević koji je uz potporu mladih članova trasirao i markirao 12 km puta. U pravilniku koji je otisnut u iskaznici OPP-a napominje se kako je put osnovan sa svrhom da građane grada Osijeka izvede iz zatvorenih i skučenih prostora te zagađenog zraka od različitih postrojenja u nezagađene šume i livade bližeg područja u rekreativnom smislu pod lozinkom „Pješke u starost“. Iskaznica OPP-a mogla se kupiti za 50 dinara. Osječki pješački put je bio linijski put koji je sadržavao 5 kontrolnih točaka (KT). Put je detaljno bio opisan i ucrtan u iskaznici. Trajao je ukupno 3 sata. Započinjao je od sjedišta društva (A. Cesarca 1) (KT1) te je bilo potrebno 15 minuta do (KT2) odnosno Gradskog muzeja. Nadalje je vodio od muzeja kroz Tvrđu, stari dio grada, šetalištem uz Dravu preko kolnog mosta pa uz Dravu do KT3 restorana „Copacabana“. U restoranu je bila pauza za osvježenje nakon koje se nastavila dionica do zoološkog vrta (KT4) u trajanju od narednih pola sata. Tada se skelom prevozilo na drugu stranu Drave te potom još dva sata hodalo do Udičarskog doma – posljednje kontrolne točke (KT5).

Put je bio markiran uobičajenim planinarskim markacijama. Iskaznica OPP-a mogla se dostaviti ili donijeti u društvo te se za uspomenu na ishodani put dobila značka višebojnog tiska i dizajna s ukusom koja je predstavljala rad člana PD Jankovac, studenta Fakulteta za likovnu umjetnost, Jovice Maričića.

Obilaznica je deaktivirana iz tehničkih razloga.

opp_HP

Izvadak iz Hrvatskog planinara (NP 1981/07-08, str. 188.)

 

Projekt: Osječki pješački put

opp_logo

Sadašnj bedž OPP-a

Svrha projekta je potaknuti građane na tzv. „antistresno hodanje“ s ciljem očuvanja zdravlja. Nastoji se podići svijest građana naše županije o važnosti provođenja tjelesne aktivnosti s ciljem prevencije od bolesti suvremenog doba.

Radi promicanja kulture zdravlja planira se revitalizirati OPP koji je osmišljen još davne 1971. godine, a koji bi uključivao pet kontrolnih točaka. Polazno odredište bio bi Trg Ante Starčevića 4 na kojemu je ujedno i sjedište društva PD „Bršljan-Jankovac“ te bi to ujedno bila i prva kontrolna točka. Druga bi kontrolna točka bila u Tvrđi, treća kod restorana Copacabana, četvrta Zoo restoran, odakle bi se Kompom prevezli na desnu obalu Drave te uz Dravu pješačili do ušća rijeke Karašice, do Udičarskog doma gdje bi bila i peta kontrolna točka. Hodačka bi se staza ishodala za oko 3,5 sata. Akcija je stavljena u plan Slavonskog planinarskog saveza, a održavala bi se 1. listopada svake godine. Ukoliko bi odaziv građana bio velik nastojali bi organizirati jesensku i proljetnu hodačku turu odnosno tura bi bila organizirana u listopadu i travnju.

A4_osječki put-Model_resize

Mapa Osječkog pješačkog puta

Revitalizacijom OPP-a potaknut će se građani na tzv. „Antistresno hodanje“ koje je osmišljeno tako da u njemu mogu sudjelovati sve strukturne skupine ljudi: djeca, invalidi, osobe s posebnim potrebama, sportaši, planinari i svi građani grada Osijeka koji za to budu zainteresirani.“ Iako hodanje često ne doživljavamo kao rekreaciju, činjenica je da redovito hodanje ima brojne pozitivne učinke na naše zdravlje. Nadamo se da će se građanima sviđati ova ideja i da će nam se pridružiti u njegovom obilasku.

Do listopada 2016. godine planira se markiranje staze i crtanje planinarskih oznaka (markacija), te postavljanje natpisnih ploča i putokaza. Nadalje se planiraju postaviti kutije za žigove. Otvorenje OPP-a će biti 1. listopada 2016. godine na Trgu Ante Starčevića. Tom prilikom moći će se kupiti dnevnik OPP-a po simboličnoj cijeni, a nakon otvorenja bit će obilazak Osječkog pješačkog puta. Sudionici ture imat će mogućnost evidentirati u svoj dnevnik OPP-a dokaz da su prošli svih 5 kontrolnih točaka u vidu pečata te će svi oni koji budu skupili svih 5 pečata u dnevnik biti nagrađeni bedžom koji će im ostati u trajnom vlasništvu u spomen na ishodani OPP. Događaj se planira uvrstiti u tradicionalni pohod koji bi se održavao svake godine najmanje jednom. Program je od općeg društvenog interesa za grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju jer promiče kulturu planinarenja i izletništva, upoznaje građane s osječkim lokalitetima te omogućuje građanima cjelodnevni boravak u prirodi. Ovo je izvrsna prilika za aktualiziranje jedne od najatraktivnijih pješačkih staza u gradu Osijeku budući da će pješačka staza voditi po najljepšim dijelovima grada Osijeka. Samom akcijom probudit će se svijest svih ljudi o važnosti onoga što sami činimo za svoje zdravlje.

Dnevnik OPP-a