Pločno (2228 m), Čvrsnica; 11.-13.02.2022.

Pločno (2228 m), Čvrsnica

Ideja za izlet pala je na Dolomitima, jer za uspon na Marmoladu moramo znati nešto o derezama i cepinu. U suradnji sa PD Ravnicom iz Vukovara (K. Pisačić) dogovorili smo Čvrsnicu i njen vrh Pločno. Odabrali smo datum, zvali domaćine u Blidinju zbog informacija, pogledali vremensku prognozu i krenuli u petak 11.02. u poslijepodnevnim satima.

U subotu krećemo iz Masne Luke sa 1200m n/v. Čeka nas oko 1100 m uspona. Vrlo brzo stavljamo dereze i polako se penjemo. Propadamo u klekovinu. Izbijamo na plato koji je na oko 1650m n/v. Biramo rutu za zimski uspon. Čeka nas strmi kuloar. Tu se svladava 200 m n/v po strmini. Idemo polako ali sigurno. Nakon kuloara izbijamo na plato i čeka nas 15 min do vrha koji je ravan. Oduševljeni smo vrhom i pogledima koji se pružaju. Prolazi 20 min. i krećemo dolje. Čeka nas strmina, tu smo posebno oprezni. Nakon kuloara ostavljamo cepine i uzimamo štapove i sada lagano idemo prema našem cilju. Nakon 9 sati dolazimo na polaznu točku. Zadovoljstvo je veliko svih planinara.

U nedjelju smo pripremili malu vježbu gdje se radilo sa cepinima (kočenje) i užadima (absajl i navez). Dolazimo do doma na Blidinju, spremamo stvari i krećemo kući punog srca. Zahvalio bih se svim sudionicima na sudjelovanju na izletu, bili ste odlični. Hvala Stevi na pomoći, kao i PD Ravnici na zajedničkoj organizaciji.

Umor nestaje, zadovoljstvo ostaje.

Vodič: Dejan Erceg