Po Slavonskim gorama-Papuk; 17.11.2018.

Po slavonskim gorama – Papuk, 17. studenog 2018.

Subotu, 17. studenog 2018. godine skupina planinara HPD „Bršljan-Jankovac“, ojačana s dva gosta iz Našica i Orahovice provela je na našem Papuku. Ruta, neobična, rijetko hodana. Od Gornje Pištane, malog sela pokraj Orahovice (koji, uzgred rečeno, ima, prema popisu stanovnika iz 2011. godine, 5 (pet) stanovnika). Ova staza je davno, al baš davno, markirana starim markacijama koje se još ponegdje mogu vidjeti, a spaja Orahovicu i Jankovac malo sjevernije od poznatog SPP-a, preko vrha Rust.

Polazna crta za ovu rutu je bila na izlasku iz sela, nakon mosta preko Pištanske rijeke. U prvom dijelu se uspinjemo Pištanskom kosom gotovo 5 km prema Tromeđi koja je dio JJPP-a i nakon koje dobro markiranom stazom nastavljamo prema vrhu Rust (772,4 m). Nakon obroka i odmora na Rustu, nastavljamo prema Jankovcu, usput izbjegavajući strmi silazak i uspon pored brda Jarcoder. Na Jankovcu smo bili već oko 14:00 sati. Iskreno, mislio sam da nema šanse da dođemo prije 15:00, no odlična ekipa je bila jako raspoložena za hodanje. E, sad, jel’ zbog hladnoće ili dodatne energije ili žurbe da se stigne na koncert Parnog Valjka, nemam pojma.

I onda, malo „čilanja“ u planinarkom domu na Jankovcu. Netko šetnjom, netko kavom, netko hranom… Meni je bilo važno samo da se autobus tamo nalazio i da je bio spreman za polazak nazad. Dan ranije, završeno je asfaltiranje ceste od Slatinskog Drenovca do Jankovca, pa smo imali priliku iz prve ruke vidjeti kako to izgleda. Nije loše.

Uglavnom, odličan izlet, super ekipa za hodanje. Po prvi puta s nama su bili mladi planinari Mateja, Samir i Ivan. Po prvi puta rutu sam vodio kao novopečeni djed Ivan 😊. U Osijeku smo bili oko 16:45. Sve si mislim da će i moja vodička mentorica biti zadovoljna, al i prošli put sam mislio…

Fotografije u nastavku su moje ili su objavljene od strane sudionika izleta. Napominjem da su sudionici izleta upoznati da će se neke fotografije objaviti na službenim stranicama HPD „Bršljan – Jankovac“

Ivan Lončarić