Prvi planinarski koraci Bršljanovih legosa; 13.05.2016.

Sekcija za rad sa djecom i mladima HPD “Bršljan-Jankovac”, Bršljanovi legosi, u petak 13. 5. Povela je svoje legice i  legose  na njihov  prvi izlet.

U suradnji sa dječjim vrtićima Potočnica, Mali princ i Sjenčica, unatoč vjetru i obilnoj kiši pred sam izlet te  vremenu koje se toga dana upravo poigravalo sa organizatorima, kod pješačkog se mosta sa lijeve obale Drave okupilo 55 malih planinara i isto toliko roditelja, pretežito mama.

Sa štapovima u malim ručicama, osmjehom na svakom licu i  veselim očicama skupina malih entuzijasta u dobi od 4-6 godina, u pratnji vodiča HPD “Bršljan -Jankovac” i roditelja krenula je preko pješačkog mosta putem Copacabane pa do Katakombi.

Sa ruksacima na leđima, ponosno smo hodali do ulaska u Copacabanu, na pitanje jesmo li umorni u isti je  glas  zagrmilo gromoglasno NEEEEEE!!!!! IDEMO!!!!!

U nastavku hodanja zaorila se i vesela pjesma „U šumici zeko sjedi spi……….“, a roditelji su foto aparatima bilježili svaki  mali i veliki planinarski korak.

Na livadi kod Katakombi čekali su nas razapeti šatori na veliko zadovoljstvo mališana. Neko su ogladnjeli putem pa su boravak u šatoru iskoristili za klopu iz ruksaka, kratak odmor i okrjepu.

Ekipa HGSS a stanice Osijek pokazala nam je osnove penjanja i svi su imali priliku popeti se uz uže, odnosno „žimariti“.

Dok su se jedni penjali drugi su se hrabro spuštali  „tirolskom  prečnicom„ navezani u penjačke pojaseve i osigurani alpinističkom opremom. Naučili smo ponešto o užadi, čvorovima i karabinerima.

Vjetar nas je šibao sa svih strana, ali oduševljenje i radost mališana nije uspio rastjerati.

Pljuštala je, na sveopće zadovoljstvo, samo kiša pitanja: Kada ćemo ići u pravu šumu?, Idemo opet u onaj petak? Jesu li ovo sad moji štapovi? Kad ćemo spavati u šatoru?…i izjava poput „ Al su super oni šatori za nas!“,  „ Baš je bilo cool“!

Za kraj našeg današnjeg druženja  mama Ana je za sve male planinare  priredila punu košaru ukusnih kiflica koje su u trenu i u slast nestale.

Zadovoljni smo i mi organizatori ovog izleta ako smo barem na jedno poslijepodne uspjeli pokazati kako se može provesti slobodno vrijeme, bez laptopa, mobitela, pametnih telefona i TV-a.

Inače, sekcija BRŠLJANOVI LEGOSI, HPD BRŠLJAN JANKOVAC osnovana je na Međunarodni dan planinara, 7. Ožujka 2016.

Mirela Poljak-Šefčić