Sokobanja–Rtanj; 16.-18.06.2017.

Sokobanja – Rtanj 16.-18. Lipnja 2017.
Čuda Prirode Misterija zvana „RTANJ“

Ovaj smo se vikend počastili posjetom najpoznatijoj banji u našoj susjednoj državi Srbiji, čuvenoj Sokobanji. U organizaciji našega Društva – HPD-a “Bršljan-Jankovac” Osijek i domaćina PK “Ozren” Sokobanja, proveli smo tamo tri predivna dana. Polazak je uslijedio u ponoć s četvrtka na petak 16. lipnja 2017. godine. Uz jednu pauzu negdje kod Beograda oko 8 sati ujutro dolazimo u Sokobanju gdje nas dočekuju srdačni domaćini Zvezdan i Ilija koji su nam ova tri dana turistički i planinarski vodiči. Na prvi pogled priroda oduzima dah. Prvi dan turističko-planinarski proveli smo upoznavajući Sokobanju, a zatim smo se uputili na šetnju do Soko grada – srednjovjekovne utvrde po kojoj je upravo Sokobanja dobila ime.

Iza hotela spuštamo se stepenicama prema rijeci Moravici. Staza ide uz smaragdno zelenu ljepoticu Moravicu koja očarava svojim kaskadama vodopada te čistoćom vode. Stižemo ubrzo do popularnog banjskog izletišta Lepterija. Na putu prema Soko gradu je i restoran „Pećina“ odnosno sadašnji “Marko Polo” smješten ispod stijene na obali rijeke. Idealno mjesto za ručak u prirodi ili predah uz kavu i piće tijekom šetnje pored plahovite, a nekad mirne rijeke Moravice. Ubrzo se penjemo do Soko grada, fotografiramo se i polako se vraćamo nazad gdje se okrjepljujemo u restoranu „Pećina“. Nakon toga smještamo se u hotel Moravice. Oni koji žele odlaze u Spa centar na kupanje do večernjih sati. Sutradan je uslijedio uspon na Rtanj. Ni kiša nas nije spriječila u osvajanju i uživanju u ljepotama te čudesne planine. Kažu kako je to najmisterioznije mjesto u Europi. Nalazi se u jugoistočnoj Srbiji i privlači veliku pažnju turista i planinara, prvenstveno zbog svog piramidalnog oblika. Navečer uživamo u večeri i ugodnom druženju uz romantičnu živu glazbu. Neki odlaze upotpuniti zabavu večernjim izlaskom u grad.

Osvanuo je i kišni nedjeljni dan. Uljepšali smo ga odlaskom na drugu planinu ovoga kraja – Ozren, još jednu oazu za izletnike. Na njoj smo posjetili najviši vodopad Ripaljku, visok 11 metara. Ripaljka je i prvi spomenik koji je država zaštitila još 1948. godine. Ovaj neprocjenjiv odmor uz šum vode i zelenu oazu urezao nam se u naše pretince sjećanja. S najljepšim dojmovima pozdravljamo se s domaćinima i krećemo na dug put prema našim domovima. Poneseni dobrim sokobanjskim vibracijama u autobusu je orila pjesma sve do povratka u našu dragu Slavoniju.

Bio je ovo zaista ugodan i neprocjenjiv vikend. Hvala domaćinima PK-a „Ozren“ koji su se potrudili ukomponirati sve ljepote ovoga kraja u ova tri dana. Posebna zahvala Miroslavu Bahmajeru i svima ostalima koji su pokazali svoju nesebičnu pomoć pri organizaciji ovog nezaboravnog izleta. Hvala svim sudionicima izleta na ukazanom povjerenju, dobroj volji i pozitivnim iskricama.

Predsjednik HPD-a „Bršljan-Jankovac“
Miro Mutter

Foto: Sonja Mišković & Milijan Žulj