SPP/Međa-Crni vrh (KT-34)-Vrani kamen (KT-35)-Petrov vrh (KT-1); 17.11.2019.

SPP Međa (KT 33) – Crni vrh (KT 34) – Vrani kamen (KT 35) – Petrov vrh (KT 1)
Jednom kad noć….

U nedjelju, 17. studenoga 2019.g., 26 planinara PD Zanatlija, 25 planinara HPD Bršljan Jankovac i vjerni Josip Tabak iz PD Dilj Gora pohodili su 16. dionicu SPP-a u okviru 4. ciklusa obilaska istoga. Nakon rutinske stanke u Našicama nastavljamo svoje putovanje prema Voćinu. Uzimajući u obzir kiše, blato i teško prohodnu šumsku cestu, putovanje autobusom završava prestankom asfalta. Narednih 10km predajemo se u sigurne ruke vozača Mire koji nas teretnim kamionom prevozi do Međe – KT 33, polazišne točke izleta. Zahvalila bih se Zdravku Ojkiću iz PD Zanatlija koji nam je u zadnji čas uspio organizirati ovaj uzbudljiv prijevoz i time spriječio otkazivanje izleta.

Pokriveni s tri vodiča i pet vodiča pripravnika (kolko nas ima) zaputili smo se na Crni vrh – KT 34 (865m) od kojeg nas je dijelio žestoki uspon. U planinarskom skloništu Crni vrh, malenom metalnom kontejneru, neki su skupljali žigove, neki hvatali zraka, neki skidali mokru odjeću, a neki se sjećali davnih vremena kad su im kao neiskusnom, slabo obučenom i promrznutom planinaru dobri ljudi spasili život. Grebenom nastavljamo put prema Vranom kamenom –KT 35 (712m) gdje pravimo dužu pauzu i uživamo u pogledu na kamene gromade koji se ističu u ovom jesenskom ambijentu. S obzirom na dobro prolazno vrijeme,  polako ali sigurno napredovali smo prema Petrovom vrhu gdje su nas čekali domaćini s grahom. Većina je mislila da je ovdje kraj današnjoj ruti no kakav bi to bio SPP bez gratisa?! Budući da se cesta do Petrovog vrha obnavlja i zatvorena je za promet, punog trbuha skotrljali smo se niz 5 km dugu cestu ispraćajući sunce na počinak. Tih 1:15 h nije nas ni pecnulo. Vrijeme leti kad se čovjek zabavlja. Domaćini s Petrovog vrha prevezli su našu planinarku s ozlijeđenom nogom na čemu smo im od srca zahvalni. Putovanje kući prošlo je rutinski, ali nikako ne dosadno.

Dionicu dugu 15 km + 5 km gratisa prešli smo za oko 6 sati sa stankama uz 715m uspona te 619m spusta.

Hvala svim planinarima na sudjelovanju na izletu, vozaču Beri na odrađenoj vožnji, braći vodičima Kristijanu i Stjepanu te krasnim vodičima pripravnicima na pomoći i podršci.

Do sljedećeg SPP u veljači pozdravljam vas uz savjet: manje se ljutite. Ljutnja nije dobra za ten.

Vodič:
Maja Lovrić