SPP/Petrov vrh (KT 1)-Veliki Javornik (KT 2)-Španovica; 06.05.2018.

SPP
Petrov vrh (KT 1)- Veliki Javornik (KT 2)- Španovica

Dana 06. svibnja 2018. g. 16 planinara HPD Bršljan-Jankovca i 13 planinara PD Zanatlija u 06:30h krenulo je put zapadnog Papuka sa ciljem osvajanja ranije odgođene dionice SPP. Za vrijeme tradicionalne pauze u Našicama i uživanja u bureku pričali smo o dobrim starim vremenima kada smo nagurani stajali na vratima autobusa i natjecali se u igri „Tko prvi, njegov burek“.  Vođena mobilnom aplikacijom,  37- godišnja Setra probila se od Orahovice preko Slavonske Pivnice do Voćina. Gornje Cjepidlake su nam promakle za dlaku. Posljednje odredište Dobra Kuća  pokazalo se manje dobrim. U 10:30h ovdje se zahvaljujemo vozaču i uživajući u bonus 6,5 km dugoj prašumski divljoj dionici stižemo do planinarskog  doma „Petrov vrh“ (547m) oko 12h. U nastavku prolazimo potok Stančevac, sela Donji i Srednji Borki te iznenada, iznad gustog raslinja, uočavamo zvonik Manastira Pakra (2h od doma). Staza do Manastira je slabije markirana, obrasla vegetacijom svih vrsta i predviđena je za ljude „normalne visine“. Uživajući u atraktivnoj prirodi kanjona rijeke Bijele i manje atraktivnom 40 – minutnom hodanju šumskom cestom stižemo do žestokog uspona na Mali Javornik (575m) a potom i do sedla (KT2) koje spaja Veliki Javornik (717m) s područjem Zečjeg kamena (637m). Kroz narednih 1:40h prolazimo kroz šume hrasta i bukve, selo Gornji Grahovljani i maštovito uređen OPG gdje živi „previše“ magaraca. Na glavnu prometnicu Požega-Pakrac u selu Španovici izlazimo oko 19h.

Ništa nam nije moglo ovaj dan pokvarit’. Nikakvi bolovi u leđima, koljenima, astmatske tegobe, najavljeno nevrijeme ni ružne stvari. U prilog tome govori i statistika. 06. svibnja 2018. g. bit će zapamćen po prijeđenih 28,5km u trajanju 08:38h. Dužina ukupnog uspona iznosila je 1029m.

Zahvaljujem svim sudionicima-herojima na istrčanom SPP. Zahvaljujem Setri i vozaču na uzbudljivoj vožnji i upoznavanju Bjelovarsko-bilogorskog kraja. Zahvaljujem Kristijanu iz PD Zanatlija na ogromnoj pomoći oko vođenja grupe, krčenju puta i dozi humora taman kad je bilo potrebno. Zahvaljujem vodičima i braći po vodičkom stažu Robertu i Kristijanu na čuvanju vezno-zadnje linije.

Pivo ćemo popit drugi put.

Maja (opet) Gestapo Buljubašić