Vincekovo u Međimurju; 18.-19.01.2020.

22. Vincekov pohod
Sv. Martin na Muri – Mursko Središće
18.-19.1.2020.

 

Grupa od pedeset planinarki i planinara u organizaciji HPD ‘Bršljan-Jankovac’ kreće u ranim jutarnjim satima put već poznatog, velikog tradicionalnog okupljanja povodom dana Sv.Vinka i prigoda koje su vezane za taj dan. Prva stanica nam je lijepi gradić u Sloveniji Lendava gdje nas dočekuju domaćini Stefan i Milan članovi PD Lendava. U kraćoj šetnji upoznajemo bogatu povijest ovoga slovenskog gradića. Odlazimo do kapelice Svete Trojice koja je smještena na brežuljku iznad mjesta. U kapelici slušamo o zanimljivima događajima iz davne i bliže prošlosti. Tu se nalazi i lijes u kome je prirodno mumificirano tijelo Mihalyja Hadika. On je 1733 poginuo od napada turaka na ovaj grad pa su ga u znak zahvalnosti položili u lijes i zakopali ispod kapelice u vapnenačko tlo. Mumija je potpuno neoštećena i na njoj nema tragova balzamiranja, zbog čega je to jedno od čuda prirode. Inače naši domaćini sa ponosom ističu da turci nisu nikada osvojili ovaj grad. Odlazimo i do vidikovca, ali na žalost bila je slaba vidljivost pa nismo mogli provjeriti činjenicu da se sa njegovog vrha vide Austrija, Mađarska, Hrvatska i naravno Slovenija. Nastavljamo do najvišeg vrha Lendavske gore. To je piramida koja se nalazi na 327 m n/v. Pred sam kraj hodanja, šećer na kraju. U ugodnoj atmosferi prave vinske kleti dočekuju nas planinari PD Lendava sa bogatom ponudom delicija ovoga kraja. Puno vrsta domaćih rakija, kuhanog i prijesnog vina, čaja, sušenih jabuka, kruha zmazana… Naviru uspomene iz djetinjstva kada su nam napravili prženi kruh namazan bijelim lukom (prženice). Uz zvuke harmonike Štajerke, koje je u vještim rukama domaćina širila zvuke popevki. Pozdravljamo domaćina sa pozivom da nas posjete u našoj Slavoniji.

Krećemo u Sv.Martin na Muri gdje se smještamo u apartmane Regina. Slobodno vrijeme do večere provodimo u odmaranju, šetnji ili kupanju u toplicama. Oko 20.00 sati odlazimo u restoran K Jeleni gdje uz pravu međimursku veselicu provodimo ostatak dana.

Jutro. Krećemo na start 22.Vincekovog pohoda. Nepregledne kolone planinara, rekreativaca i ljubitelja prirode kreću se od Sv.Martina na Muri do Murskog Središća. Staza duga 14.5 km osim lijepog krajolika puna je i ponudama primjerenih Vincekovu. Odjekuje glazba , nudi se vino, kobase i razne delicije, a svuda unedogled velike kolone posjetitelja.

Po dolasku u Mursko Središće na završnoj svečanosti primamo zahvalnicu za sudjelovanje u ovoj manifestaciji, kao i foto monografiju PD Bundek koju su izradili za dvadeset godišnjicu postojanja.

U 17.00 sati krećemo za Osijek.

Izlet je bio sadržajan i protekao je u dobrom raspoloženju. Nadam se da su se svi ugodno i veselo osjećali, tako da ako bude zdravlja i dogodine planiramo ovaj izlet u prvom mjesecu.

Organizator: Miroslav Bahmajer

Foto: Marina Sabljić Đurašin & Ankica Ursić-Molnar