07.03.2016. Međunarodni dan planinara

Članovi HPD „Bršljan-Jankovca“ obilježili Dan planinara 7. ožujka

Članovi HPD „Bršljan-Jankovca“ obilježili su Međunarodni dan planinara promoviranjem planinarstva i njihovog Društva. Tom je prigodom bio postavljen štand na trgu Ante Starčevića u Osijeku, ispred sjedišta samog Društva na kojem su se građani mogli informirati o planinarenju, izletima te istovremeno popuniti člansku iskaznicu i učlaniti se u Društvo. Četrdesetak je članova Društva imalo zadatak dijeliti građanima program izleta i atraktivne letke kako bi motivirali što više građana da se priključe izletima. Atraktivni su štand na trgu posjetili mališani i tete dječjeg vrtića Mali Princ. Tom su prilikom članovi planinarskog društva djeci prenijeli iskustva o planinarenju i pokazali planinarsku opremu. Djeca su imala priliku isprobati štapove za hodanje. Ovom posjetom djeca su proširila i obogatila svoje spoznaje i iskustva o ponašanju u planini. Ovakva će akcija zasigurno pomoći u podizanju svijesti o tome kako planine mogu koristiti građanima i kako sami građani mogu očuvati postojeće planinarske i ekološke sustave. Međunarodni dan planinara podsjeća nas koliko su planine važne za očuvanje kvalitetnog života cjelokupnog čovječanstva. Planinarenje postaje sve popularnije zbog pozitivnih promjena na koje sama planina djeluje podržavajući psihološki i fiziološki aspekt našeg zdravlja. Istinski ljubitelji planina cilj i sadržaj planinarenja vide u užitku, spajajući time fizički i duhovni rast.

Planine su predmet vječnog divljenja i vječno nadahnuće svakom ljudskom društvu i kulturi. Dom su milijunima ljudi. One nam pružaju daleko više od prekrasnog idiličnog prizora od čije nam ljepote zastaje dah. Planine su važne za život! Živjeli na obali mora ili u najvišim predjelima Zemlje ljudski životi ovise o planinama više nego što se to može i zamisliti. Planine opskrbljuju sa čak 70 posto cjelokupne pitke vode, one su dom za čak 25 posto biljnih i životinjskih vrsta, ali i svakom desetom stanovniku planete.

Zašto planinari vole prirodu?

Pitanje je to koje se često ponavlja. Svatko ima svoj motiv. U planinama svatko pronađe nešto za sebe bilo to uživanje u svježem zraku, miru i pjevu ptica, uživanje u pogledima s vrhova, izležavanje na šarenim planinskim livadama, penjanje po stijenama, uživanje u fotografiranju, šumskim malinama, otkrivanju nepoznatih zakutaka naših planina. Čak su i gastronomi i hedonisti shvatili kako nakon izvjesnog tjelesnog napora najbolje prijaju objedi na svježem planinskom zraku. Svatko ima svoju osobnu motivaciju za planinarenjem i zato ima sve više zaljubljenika u planine.

Ako ste u nešto boljoj tjelesnoj kondiciji i željni avanture, upoznavanja novih krajeva, ljudi i njihovih običaja, uživanja u nezaboravnim pogledima s gorskih vrhova ili jednostavno želite pobjeći od svakodnevnog stresa pridružite nam se na nekom od naših izleta. Oživite svoj planinarski duh i obilježite i vi Međunarodni dan planinara na svoj način.

HPD “Bršljan-Jankovac”