12. IZLET NEPOZNATI PAPUK-Stazama kaptolskih kneževa; 10.12.2017.

U organizaciji Parka prirode Papuk i Slavonskih planinara10.12.2017. god. održan je 12. međunarodni Dan planina Nepoznati Papuk-Stazama kaptolskih kneževa. Mjesto okupljanja je bilo u Kaptolu u Vatrogasnom Domu gdje su nas pozdravili načelnik općine Kaptol, ravnatelj Parka prirode, ispred Slavonskih planinara Otmar Tosenberger te Miro Mesić koji je osmislio kao i ranijih godina staze za hodanje. Okupilo se 200 planinara iz 19 planinarskih društava. Iz našeg društva sudjelovalo je 40 planinarki i planinara.

Nakon pozdravnih govora krenuli smo na staze u 09,30 sati i to na dužu većina, a kretali smo se od Kaptola-arheološko nalazište-lovačka kuća Vodice pod Bazovom glavom-SPP do vrha Klokočica-Pogana gradina-selo Doljanovci-Kaptol, vrijeme hoda 6,30 sati, te lakša tura od Kaptola do arheološkog nalazišta i natrag, vrijeme hoda 2,30 sati. Na ovom izletu upoznali smo arheološke ostatke kojima obiluje Kaptol i okolica. Posjetili 2 tumula (povjesna grobišta) gdje su pronađeni posmrtni ostaci ratnika i njihovog oružja te prošli pokraj mjesta gdje su pronađeni tkalački tegovi uz stručno predavanje arheologa.

Po povratku domaćin te DVD Kaptol organizirao je ručak uz tople napitke. Zahvala organizatorima za uspješnu organizaciju Izleta. jedva čekamo novi izlet dogodine.

Ispred HPD”Bršljan-Jankovca” organizator puta Mirko Ljubičić.

Foto: Željka Pavlić