25. Vincekov pohod – Sveti Martin na Muri; 21.-22.01.2023.

Prvi višednevni ovogodišnji izlet našeg društva po tradiciji je Vincekovo u Sv. Martinu na Muri. Ove godine bio je to 25. Vincekov pohod.

Po dogovoru u 4.00 u subotu 21. 1. 2023 napunili smo katni bus i krenuli put Međimurja. U dogovoru sa našim dragim domaćinima PD ‘Međimurje’ iz Čakovca dolazimo u Štrigovu. Tamo se upravo isto održavala proslava Vincekova. Neprekidne kolone planinara išlo je ‘v goricah’ da tradicionalno obilježe taj događaj. Prohladno i dosta vjetrovito. Krećemo prema vidikovcu Mađerkinom bregu koji je nedavno obnovljen i zaista dominira u ovom kraju. Samo najhrabriji idu gore na vidikovac sa kojeg se pruža prekrasan vidik na više država u okruženju, koje su sada dostupne i bez carinske kontrole.

Krećemo dalje prema prvoj kleti. Domaćini su prije degustacije vina priredili bogatu zakusku u obližnjem DVD-u. Poslije pražnjenja pladnjeva (da se domaćin ne uvrijedi, no i apetit je uradio svoje) dolazimo u vinariju domaćina Vlade. Degustacija nekoliko kvalitetnih vina i veselju i dobrom raspoloženju nema kraja. Malo gore, pa onda opet malo dole i evo nas do još jedne vinarije. Uhhh kako je prijalo ovo kuhano vino, naravno opet uz delicije. Bilo je tu i rosea, rizlinga, muskata, otonela… Tko bi sve to zapamtio poslije ovog vjetra (čitaj količine vina).

Odlazimo u našu bazu terme Sv. Martina gdje se smještamo u apartmane Regina. Prije dogovorene večere  kupanje, hodanje, kartanje. Sve po vlastitom izboru. Došla je na red i zajednička večera u restoranu ‘K Jeleni’. Tu provodimo ostatak dana uz dobru glazbu, ples, hranu i naravno opet dobru pijaču.

Povratak u smještaj. Spavanje. Zzz.

Nedjelja 22. 1. 2023. Kompletan okoliš dobio je bijelu boju. Snijeg je padao cijelu noć, no nastavlja i dalje.

Većina kreće na 25. Vincekov pohod od Sv. Martina do Murskog Središća, no ima i onih koji ostaju i nastavljaju uživati u bazenu. Bus odlazi prema Murskom Središću gdje usput kupi naše planinare koji su odradili veći dio staze.

Dolazimo oko 15.00 sati u Mursko Središće. Velika sportska dvorana gdje je i centralna završna svečanost 25. Vincekovog pohoda. Dvorana puna kao šipak. Susret sa dragim prijateljima, ples, tombola, klopa.

Oko 17.00 krećemo kući, puni utisaka i stomaka. U busu pjesma i dobro raspoloženje. Oko 22.00 stižemo u Osijek.

Eto prošao je još jedan Vincekov pohod. Hvala svim učesnicima što su doprinijeli da i ovaj put on bude na nivou dobrog raspoloženja. Hvala vodičima, vozačima.

Vidimo se na 26. Vincekovom pohodu 2024. godine.

Miroslav Bahmajer

Foto: Ankica Ursić-Molnar