25. Vincekov pohod – Sveti Martin na Muri; 21. i 22. siječnja 2023.

Subota, zvuk alarma, 2.45h. Većina sugrađana zasigurno je u dubokom snu, ali ne i strastveni planinari HPD „Bršljan-Jankovac“ koji se pripremaju za 25. Vincekov pohod u organizaciji dvojca Mutter & Bahmajer. Posljednja provjera ranca, umatanje sendviča i spremanje gojzerica, rukavica i štapova. Polazak u 4h do Međimurja. U autobusu je tiho, svjetla su prigušena pa nastavljamo prekinuti san i prikupljamo još malo snage za dan pred nama.

Nakon višesatne vožnje stižemo u malo mjesto Štrigova koje nam svojom vizurom jasno stavlja do znanja da smo na samom sjeveru Hrvatske. Polako napuštamo mjesto i krećemo prema brdovitim vinskim cestama kako bismo u planinarskom duhu dostojno obilježili i doživjeli tradicionalno Vincekovo.

U društvu gostoljubivih i veselih domaćina stižemo do novoobnovljenog vidikovca Mađerkin breg, a o podrijetlu neobičnog imena doznajemo čitajući priču o mađarskoj balerini Mađerki (Emiliji Krauthaker) koja je sredinom prošlog stoljeća zbog ljubavi prema svome suprugu zamijenila rodni kraj za život na brijegu.

S vidikovca se pruža pogled na prekrasan brežuljkasti krajolik koji se proteže preko nekoliko (nepostojećih) državnih granica, a snijegom pokriveni vinogradi i zavojiti puteljci podsjećaju na savršenu kalendarsku fotografiju. Osim pogleda, impresionirani smo i snagom ledenog vjetra koji neke od nas nije spriječio da se popnemo na vrh vidikovca i doživimo ljepotu ovog podneblja u punom zimskom sjaju.

Napuštamo vidikovac i nastavljamo guštati u još jednoj, dobro poznatoj autentičnosti ovoga kraja koju ne treba posebno predstavljati. Krijepimo se kapljicama raznih vinskih sorti i ukusnim zalogajima s kojima nas srdačno dočekuju naši domaćini i vinari iz obližnjih kleti.

Sljedeća destinacija su terme Sv. Martin gdje naš hedonizam doživljava puni procvat. Nakon djelomično prospavane noći i hodanja po hladnom siječanjskom zraku, vrela termalna voda opušta duh i tijelo, ali istovremeno i snaži za večernju zabavu u restoranu „K Jeleni“.

Drugog jutra u društvu mnogobrojnih planinara krećemo na višesatni pohod do Murskog Središća. Doživljaj zime dok prelazimo međimurske brege neprocjenjiv je, a ništa manje nije ni veselo druženje uz glazbu, osobito onu živu, ples, kuhano vino, grah i domaće delicije koji nas prate do samog cilja.

Naš izlet zaokružuje završna svečanost u sportskoj dvorani u Murskom Središću gdje zdravu energiju koju smo donijeli s brega potkrjepljuju smijeh, pjesma, ples te neka stara i nova poznanstva podsjećajući nas da „sreću čine stvari male…“

Mirna Varga