3. Obiteljski izlet-Požega; 08.03.2020.

Obiteljski izlet – Požega 8.3.2020.

Evo prilike da se i Legosi malo aktiviraju. Pozivnicu HPD ‘Gojzerice’ iz Požege nikako nismo mogli propustiti. Iako je u to vrijeme dio ekipe bršljanovaca išao na Majevicu, odaziv za ovaj obiteljski izlet bio je van svakih očekivanja. Od upisanih 63 učesnika na prozivci u busu samo njih nekolicina zbog određenih razloga nije bila prisutna. Krećemo direktno za Požegu, jer tamo nas čeka čuveni ‘slavonska stol’. Kruha masti, a za sladokusce i sa pekmezom. U busu veseli žamor dječice, koja je jedva čekala da se ovako nešto dogodi.

Po dolasku u Požegu obavezna obiteljska slika uz lokomotivu, a onda polako pješice gradom do Gradske kuće gdje nas čekaju domaćini i pun trg planinarki i planinara iz cijele Hrvatske. Djeca prevladavaju.

Po riječi domaćina na 3. Obiteljski izlet došlo preko dvije stotine planinara iz gotovo cijele Republike Hrvatske iz 20-tak Društava, a na izletu je sudjelovalo preko pet stotina izletnika. Da budemo precizniji, po službenoj statistici, bilo ih je 550. Na staze krećemo točno kada su kazaljke sata označile 10:00 sati. Na obiteljsku stazu krenuli smo pješačkom zonom preko Trga sv. Terezije Avilske, Starog grada te smo se kod hotela Grgin dol uputili na Požešku goru koja je i ovaj puta pokazala sve svoje čari, vidikovce od kojih zastaje dah i baštinu koja se čuva stoljećima. Na obiteljskoj stazi sudjelovalo je preko tri stotine izletnika, od kojih su gotovo polovica bila djeca.
Po završetku izleta, organizirane su raznorazne igre, od slaloma sa žličicom i lopticom, do gađanja limenki, crtanja, bacanja kolutova i igranja kružića-križića i memori.

U igrama je sudjelovalo preko stotinu djece. Nakon napornog izleta, još je ostalo snage i za igre. Naravno, nagrada je bila čokoladica dar sponzora ovog okupljanja.

Druga staza bila je planinarska staza, malo zahtjevnija, a šuma divna u punom smislu te riječi. Išlo se preko Sokolovca na Vrhovački grad i natrag preko Sv. Jelene na Šicanu. Požeška gora je neistražen biser požeškog kraja. Čudesna šuma! Morate je doživjeti, riječima se ne može opisati kažu učesnici ovoga hodanja. Ovu stazu pohodilo je preko dvije stotine planinara, a po završetku, planinari su okrjepu potražili u šatoru postavljenom iza Gradske kuće. Podjela priznanja i polako prema busu. Zahvaljujemo se domaćinu koji je uspio da animira veliki broj djece jer mislim da je to i osnovna misao ovog okupljanja. Svakako djeca im to neće nikada zaboraviti, a i mi stariji smo profitirali u jednom lijepom druženju na zraku i prekrasnim krajolikom Požege i Požeške gore. Nadam se da se vidimo i dogodine.

Po komentarima sudionika u busu zaključak svega je da će ‘umor nestati, a zadovoljstvo ostati’.

Organizator: Miroslav Bahmajer