7. Obiteljski izlet – Grgurevo; 10.03.2024.

Tijekom nedjelje, 10. 3. 2024. obilježen je Dan Grada Požege – Grgurevo, a ujedno s time priređen je 7. po redu Obiteljski izlet.

Izlet smo započeli standardnim okupljanjem u 7h u Osijeku te sa dva busa smo krenuli prema Požegi. Došli smo u 9h na mjesto sastanka sa HPD “Gojzerica” i ostalih par planinarskih društava koji su se također priključili ovom značajnom izletu. Prije samog početka izleta, na mjestu sastanka, domaćini su nas počastili pravim slavonskim doručkom kako bismo bolje priredili svoje tijelo za put koji nas čeka.

Planinari su mogli izabrati između dvije staze: jednu lakšu, koja je kondicijski nezahtjevna i prilagođena za sve uzraste ili težu, koja je ipak bila malo zahtjevnija.

Dio društva je odabrao težu stazu te su krenuli u 10h.

Sveukupno je lakša staza trajala 2 sata hoda, dok je teža staza trajala 4 sata hoda.

Težu stazu je vodio vodič HPD “Gojzerica” Boro Jukić. Planinari su se popeli na Sv. Vid, Seoca, ribnjak, selo Komušine, sve do Koydlovog zdenca i natrag u grad. Uz tempo prilagođen skupini, planinari teže staze su neprestano uživali u prekrasnom ambijentu koji se pružao sa svih strana te uz stalni pogled na okolna brda koja okružuju Požegu.

Na samom povratku su se još uspeli na Stari grad što je nažalost samo zid, ali za to mjesto se govori da je prije bila utvrda iz određenog povijesnog dokumenta. Danas je preostao samo spomenuti zid, ali park-šuma koja se nalazi na toj uzvisni je lijepo uređena i omogućila je još jedan prekrasan pogled na sam grad Požegu. Dužina staze na kraju je bila 12,7 km.

Dok su naši planinari uživali na težoj stazi, Legosi, naši najmanji i njihovi pratitelji, zajedno sa vodičima su se uputili na lakšu, obiteljsku stazu koju je vodio Ivica Šnajder preko Starog grada, Grginog dola, Sv. Vida, polja lavande, pa preko groblja Sv. Elizabete natrag do grada.

Ujedno nam je ovaj izlet poslužio i za praktični dio Dječje planinarske škole, te su naši Legosi uživali u divnim pogledima, cvijeću te pričama iskusnijih planinara. Ponovili smo što smo prethodno naučili o kretanju po planinama, koje znakove pratiti te su nas mali Legosi ugodno iznenadili sa svojim znanjem o prirodi i kako ju čuvati.

Jedan od najmlađih planinara, Marko (8.god), se odvažio i uspješno prešao težu stazu sa iskusnijim planinarima te je bio i najmlađi sudionik na toj stazi.

Kada smo završili sa izletom, te se okupili na mjesto polaska, domaćini su nas opet ugodno dočekali s jelom i pićem kako bismo se okrijepili.

Za one najmlađe, organizirane su popularne igre za djecu te su svi zajedno uživali u raznim aktivnostima. Posjetili smo i Požešku kuću te kroz kvizove i dvoboj sa barunom Trenkom, naučili nešto novo o Požegi i njezinoj povijesti.

Na samome kraju svi smo bili izvrsno raspoloženi i puni dobrih dojmova, zadovoljni zato što je sve prošlo najbolje što je moglo!

Sve pohvale HPD”Gojzerica” na predivnom dočeku i organizaciji te zahvale svim vodičima, volonterima, osiguranju i HGSS-u koji su bili uz nas cijelim putem.

Veselimo se i idućoj godini i novom obilježavanju ovog predivnog izleta.

Ema Babić & Ena Bajhard