Austrija; 20.-23.06.2019.

Izlet u Austriju
Mariazell , Medvjeđa klisura, Hochlantsch, Ebenstein

U Austriji je nemoguće pogriješiti u pogledu planinarskih destinacija. Možeš stati gdje god hoćeš i samo krenuti. Planinarskim stazama su isprepletene cijele Alpe. Nas ukupno 49 planinarki i planinara iz nekoliko planinarskih društava bili smo u pokrajini Štajerskoj, usred sjevernih Štajerskih Alpa.

Smješteni u hotelu Jufa (Siebensberg), koji se nalazi u blizini grada Mariazell, najvećeg Marijanskog svetišta u Austriji. Smještaj izvrstan. Bazen. Sauna. Kuglana. Hrana? Ajd nemoj jest. Mislim da bi morali biti tamo jedno mjesec dana da bi probali sve što je ponuđeno. I..blagoslovljeno vrijeme kad si dobio svoju porciju hrane i – nema više. Ovo …čini mi se da je smislio netko tko je povezan s farmaceutskom industrijom 😊.

Nakon prospavane noći (svježe, otvoreni prozori, nema komaraca….) krećemo u prvu avanturu. Vožnja busom do Mixnitza..pa uspon kroz Medvjeđu klisuru. Netko je rekao…176 stepenica. I ja to prenio svima. Onak..pa što je to za nas planinare..176 stepenica? No..nije nam pojašnjeno da je svaka „stepenica“ dugačka oko 7-12 metara..te da na svakoj ima cca 12-15 drvenih gazišta..tako da je to ustvari oko 3000 gazišta. Uglavnom..nas 41 uspješno se tim drvenim lojtrama popeli do planinarskog doma Gutten Hirte. Tu se dijelimo na dvije skupine. Jednu naša Kaja vodi prema jezeru  Teilcheim, a druga ide na vrh Hochlantsch (1.720 m.n.v.) pa potom na jezero. Iako je dosta vruće..uspješno smo se popeli na vrh. Pri silasku..nevjerojatan prizor. Na jednoj stijeni odmah uz stazu..kozorozi (hvala Iva na prosvjećenju-mi svi mislili divokoze ). Spuštamo se do jezera..neki hrabri se i kupali..pa natrag u bus…i povratak u hotel.

Subota je rezervirana za najteži uspon.. Ebenstein (2. 103 m.n.v.). Od jutra već računam..koliko nam treba vremena..imamo li to vrijeme uopće? K tome i vremenska prognoza..najava kiše. Al..ajmo probat. Vožnja busom do Bodenbauera. Nas 14 krenulo ispred glavne skupine bržim tempom kako bi dobili na vremenu. Kod planinarskog doma Sonschein hutte (1525 m.n.v.) bili smo oko podne. Gledamo Ebenstein..djelomično u snijegu..vrh pod oblakom..kiša počinje. Neki drugi put..nemoguće danas. Vraćamo se nazad do prvog planinarskog doma..odakle se u skupinama zajedno s ostalima spuštamo prema autobusu. Kiša nas pere cijelim putem…klizavo i mokro tlo zahtijeva maksimalnu pažnju pri hodanju. Vožnja do hotela. U hotelu. Kupanje, sauna, kartanje, stolni nogomet (na znanje pojedincima, kupujem stol, treniram za revanš 😊), pivo, kava, druženje,…

Nedjelja. Obilazak Mariazella. Prenosim s weba: „Mariazell je najveće marijansko svetište u Austriji, gdje je kroz vjekove bilo mnogo obraćenja i čudesnih ozdravljenja. Gospin kip u Mariazellu nosi naslov Velika Majka Austrije..“ Lijep gradić. Okružen planinama. U blizini jezero. Ma onak…

Povratak kući. Zanimljiva je bila kava na stajanci u Varaždinu.. kava kod „Tri mrtvaca“. Oko 22 sata stigli kući. Shvatiš ponovo. Da zvijeri nisu vukovi. Nego komarci.

Mislim da je na ovom izletu svatko našao nešto za sebe..u skladu sa svojim željama i mogućnostima. Hvala svima na uloženom trudu da sve prođe odlično. I..kako to Mitar kaže..umor nestaje – zadovoljstvo ostaje. Mislim…ovo…“umor nestaje“..ovo nestajanje može trajati i nekoliko dana. 😊.

Ivan/Mitar