OLIMP–treking tura–Grčka; 26.06.-09.07.2019.

GRČKA- TREKING TURA OLIMP
26.06.2019. – 10.07.2019.

Iako su pripreme za ovaj izlet počele već u siječnju, vrijeme je od tada brzo proletjelo i eto, došao je i taj 26. lipanj 2019. godine i trenutak da krenemo u novu avanturu. Okupili smo se u dogovoreno vrijeme u 20,00 sati na starom mjestu kod Spara na Sjenjaku, te krenuli put Vinkovaca gdje je nas je čekalo još 15 planinara iz HPD Cibalija Vinkovci. Ukupno u autobusu je bilo 62 planinara iz Osijeka, Velike, Novog Marofa, Umaga, Orahovice, Vinkovaca, Županje, Vukovara i prijatelji iz Kozarca iz Bosne iz Hercegovine, a u Novom Sadu nas je čekalo 6 prijatelja iz Sarajeva i Kalesije, koji će s nama nastaviti putovanje u Grčku.

Po dolasku u Novi Sad, gdje nas je čekao naš vodič za ovo putovanje Borivoje Veljković, uslijed gužve nastale zbog prenošenja stvari u drugi autobus, dvoje planinara ostalo je bez dokumenata i nisu mogli nastaviti putovanje s nama. Na žalost, planinarka se morala vratiti u Osijek, a drugi planinar je s danom zakašnjenja došao za nama u Grčku.

Vožnju nastavljamo kroz Srbiju, te unatoč početnim neugodnostima, ipak uspijevamo uživati u prekrasnim krajolicima Sjeverne Makedonije i Grčke. Dolazimo u Leptokariju i oko 14,00 sati smještamo se u dva objekta prema unaprijed utvrđenom rasporedu (sve smještajne jedinice su ispunile naša očekivanja i potrebe). Slijedi obilazak Leptokarije i utvrđivanje najznačajnijih lokacija (plaža, restorani, muzej, trgovine, fakultativni izleti i slično). Predstavnik agencije organizirao je za nas druženje u obližnjem restoranu, koje je potrajalo do dugo u noć.

Sljedeći dani, do polaska na Olimp, predviđeni su za odmor, kupanje i sunčanje, svakome prema njegovom izboru. Nekoliko planinara odlučuje se obići obližnju staru utvrdu Platamon. Da bismo upotpunili vrijeme, odlučili smo se organizirati jednodnevni izlet u Atenu. Unatoč vrućem vremenu i udaljenosti Atene od Leptokarije, izlet je bio predivan. Uživali smo u ljepotama Atene, a u povratku zastali u Termopilskom klancu, te se umorni, ali zadovoljni, vratili u Leptokariju dovoljno rano da bismo se mogli pripremiti za sutrašnji veliki dan.

I tako, došao je ponedjeljak i vrijeme da se krene na Olimp. Na ovaj pohod odvažilo se 47 planinara. Krenuli smo ujutro i kroz sat i pol vremena, prolazeći kroz Litohoro, stigli do parkirališta Prioni na 1.000mnv, koje je početna točka uspona do planinarskog doma Refugio A, koji se nalazi na 2100mnv. Uspon do doma, sa svim stvarima na leđima, nije bio lagan, ali uz uzajamno pomaganje, svi planinari su stigli do doma i zasluženo uživali u iću i piću i fenomenalnom pogledu koji se pruža na Litohoro i okolinu. Slijedi smještaj i odmor.

Rano ujutro, već oko 6,30 sati, krećemo na veliku avanturu zvanu „Uspon na Olimp-  4 vrha: Skala 2866mnv, Mitikas 2917mnv, Skolio 2912mnv i Antonio 2817mnv“

Uspon prema prvom vrhu Skala je konstantan, staza je široka i lijepa, vodi djelomično kroz šumu, koja se polako, što je nadmorska visina veća, gubi. Jak vjetar na mjestima čini hodanje gotovo nemogućim i nakon dva sata hoda, neki od planinara odlučuju se za povratak prema domu. U nastavku dana uživat će u predivnim krajolicima ove jedinstvene planine. Ostali nastavljaju put i nakon tri sata uspona stižemo do našeg prvog cilja: vrh Skala 2866mnv. Oduševljenje, fotografiranje, čestitanje, a onda razgovori i dogovori tko će nastaviti dalje prema Mitikasu. Sam pogled na taj surovi vrh i stazu koja vodi prema njemu, učinio je da smo se svi uozbiljili i nakon dogovora, put na Mitikas nastavljaju uz vodiča Borivoja 4 planinara i 2 planinarke. Planinari koji su ostali, podijelili su se, neki su se vratili prema domu, a neki su se prvo popeli na susjedni vrh Skolio 2912mnv, te potom uputili prema domu.

Uspon na Mitikas nije lako opisati. Dakle, nešto nikad prije proživljeno, naporno, na mjestima opasno i pogibeljno, a opet zapanjujuće lijepo. Uspon bez ikakvog osiguranja (osim 1 metar sajle na mjestu gdje iznad ambisa treba obići stijenu), uzdaš se u svoje ruke i noge i ludu glavu koja te na ovo nagovorila, koncentracija na najjače i iskusni vodič koji te smirenim glasom, bez imalo panike usmjerava: stavi ruku ovamo, nogu tamo, sad pokaži ovom iza sebe kako da prođe. Najzad, nakon 80 minuta ukazuje se vrh, ne vrh, čudo od vrha Mitikas 2917mnv. Pogled s njega neopisiv: gledaš vrh Stefani 2909mnv, poznatiji kao Zeusov tron, Polje Muza pod njim, planine u daljini…Čestitanje, fotografiranje, a onda opet, koncentracija i istim putem natrag na Skalu.

U nastavku dana penjemo se na vrh Skolio 2912mnv, prizori s vrha veličanstveni, te prekrasnom stazom prolazimo dalje prema vrhu Antonio 2817mnv. Na putu samo mi, divlji konji, divokoze, prekrasno planinsko cvijeće, sunce, vjetar… Napokon, oko 17 sati stižemo do doma, gdje smo svi zajedno proveli večer u međusobnom čestitanju, prepričavanju hodnje, slavlju, zabavi.

Sljedeće jutro, ustajanje i pripreme za polazak prema autobusu koji nas čeka na parkingu Prioni. Odvajamo se u dvije grupe. Manja grupa kreće 1 sat ranije i nakon 4 sata hoda, sastajemo se svi i spuštamo se autobusom u Litohoro gdje imamo pauzu za razgledavanje ovog čarobnog mjesta podno Olimpa, koje je fascinantna mješavina planinskih i primorskih utjecaja. Dolazak u Leptokariju i slobodno vrijeme za odmor i opuštanje. Četvrtak su neki od nas proveli na plaži: kupanje, sunčanje, odmor, smijeh, a neki su vlakom posjetili obližnje mjesto Katerini, te uživali u ljepotama tog prekrasnom gradića.

U petak ujutro krećemo na cjelodnevni izlet i obilazak Meteora, skupine grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama, pored grada Kalambakija u zapadnoj Tesaliji. Manastiri su izgrađeni na prirodnom stijenama vapnenca visokim i do 500 metara, na sjeverozapadnom rubu Tesalske ravnice, u blizini rijeke Penej na istočnim padinama planinskog masiva Pind u centralnoj Grčkoj. Meteora je bila skupina od čak 24 manastira, danas je preostalo samo šest (pet muških i jedan ženski). To su manastiri; Veliki Meteoron (Megalou Meteorou ili Metamorphosis), Varlam (Agios Varlaam), Sveti Stjepan (Agios Stephanos), čiju smo unutrašnjost razgledali, Sveto Trojstvo (Agia Triada), Sveti Nikola Anapausas (Agios Nikolaos Anapavsas) i Rousanou (Agios Rousanou, Arsanou). Posjetili smo radionicu u kojoj se izrađuju ikone, te imali mogućnost razgledavanja i kupovine suvenira. Po povratku, slijedi odlazak na dogovorenu tradicionalnu grčku večer, gdje se uz zvuke grčke glazbe i nastup plesnog ansambla zabavljamo do ponoći.

Sljedeći dan neki opet provode na plaži, a 10-tak planinara, zaintrigiranih ranijim obilaskom utvrde, pod vodstvom našeg vodiča Josipa Karakaša, obilaze utvrdu Platamon.

Nedjelja je, za one koji žele, rezervirana za obilazak kanjona rijeke Enipeje i obilazak Afroditinih izvora i Zeusovog kupatila. Bio je to zaista neobičan izlet, kupanje u hladnim jezercima, Borine priče, mitovi i legende, lijepo vrijeme i dan prođe u trenu.

Sljedeći dan, manja grupa planinara krenula je i istraživanje još jedne zagonentne pojave koju krije ovo područje, tzv. Magnetno polje. Sile koje se pojavljuju na ovom području čine da stvari idu suprotno od smjera koji bismo očekivali, pa se tako boca kretala uzbrdo, umjesto nizbrdo, o čemo svjedoče i snimci naših prijatelja.

I eto, nakon svih uzbuđenja, izleta, druženja, novih saznanja, stigao je i utorak 9. srpanj i vrijeme za povratak kući. Krenuli smo u prijepodnevnim satima put Soluna, gdje smo se zadržali u razgledavanju, kupnji i odmoru do 17 sati. Solun nas je oduševio svojom bogatom poviješću, koja se očitovala na svakom koraku ovog velikom i predivnog grada. Put nastavljamo, uz zadržavanje radi promjene autobusa i oproštaja od naših prijatelja iz Sarajeva, te stižemo u Novi Sad oko 6 ujutro, prelazimo u drugi autobus i u Osijek stižemo oko 10 sati prije podne 10. srpnja, gdje završava naša grčka avantura.

Na kraju što reći, hvala svima koji su izlet organizirali, bio je to ogroman posao: učiniti da svaki dan bude ispunjen do zadnjeg trenutka, a opet da nije pretrpan i naporan, osmisliti toliko zanimljivih i atraktivnih izleta primamljivih svim uzrastima (jer bilo je u ovoj grupi planinara svih uzrast), a s druge strane dati svima mogućnost izbora između aktivnosti i odmora.

Nadalje, hvala svima koji su svojim sudjelovanjem učinili ovaj izlet nezaboravnim, a posebna zahvala našem vodiču Borivoju Veljkoviću na bezgraničnom strpljenu, trudu i pomoći koje je imao za nas i kao što rekoh u jednom trenutku na Mitikasu: „Boro, s tobom i u vodu i u vatru!“… i dalje to mislim.

Možda je moje izviješće s ovog putovanja trebalo biti kraće, ali jednostavno to nije moguće. Oni koji su bili sa mnom znaju da ne pretjerujem, a oni koji nisu bili,… njima može biti žao.

Tajnica
Jasminka Pavlov

 Foto: Ankica Ursić-Molnar