Retro Jankovac; 14.07.2019.

4. Retro izlet – 14.07.2019.

Nedjeljno svježe jutro, poslije kiše, svi prijavljeni stigli…krećemo put Jankovca na još jedan, ovaj put četvrti, Retro izlet u pratnji Suzane i Dejana koji su krenuli vlastitim prijevozom.

U Našicama nam se priključuju dvojica planinara, te nakon jutarnje kavice i posjeta (Pejačevićevoj) pekarnici (zadnje nabavke za objed) nastavljamo put Jankovca.

U autobusu sama pozitiva, prijedlog Brankice da Jungovom stazom dođu do Jankovca prihvaćaju Davor, Vera, Mirjana, Ivan i Zvonko…izlaze u Drenovcu, a mi cestom do doma na Jankovcu. Dočekuje nas sunce, a i članovi našeg društva koji su došli dan ranije pripremiti ladanjsku kuću i ladanje…ipak dolazi grof sa svitom.

Po dolasku pravi planinarski doručak (kruha masti). Obilazimo Grofovu (poučnu) stazu, a Dubravka, Nada Ć. i Kastor, onako uz put, spašavaju „odbjeglog pačića“ i vraćaju ga zabrinutoj mami-patki. Meštar Žorž i novinari nadmudruju se u krčmi kod hajduka Bojanića. Mirisi ručka počinju se širiti ladanjem… brzo se stvorio red za „retrojankrost“… čak je i usfalilo, no tu se naš kuhar iskazao te od svojih zaliha iz ranca odvojio malo šunke i slanine …. Svi zaokupljeni jelom … kad odjednom…pljusne kiša. Bila je dobro raspoložena i nije nas nastavila ometati puštajući nas da i dalje uživamo u danu… Zaigrala se i odbojka. Uz starogradske plesove „Starog fijakera“ iz Đakova i mi smo zaplesali. Uz kolačiće i dobro raspoloženje brzo dođe kraj i polazak kući.

Na ovogodišnjem retro izletu malo se izletnika „dočaralo“ u duhu vremena i naziva izleta iako je bila ponuđena jako lijepa nagrada. Zahvaljujemo se donatoru nagrade Branku Tivanovcu te se nadamo da ćemo nagradu moći iskoristiti iduće godine.

Đorđe Balić, Željka Pavlić