Makedonija; 07.-11.06.2024.

U petak rano ujutro krenula je grupa planinara u Makedoniju gdje smo planirali uspone na Ljuboten (2498 m) i Karadžicu (2480 m).

Put od Osijeka do Skopja, gdje nas je čekao prijatelj Živko, prošao je bez problema.

Stigavši u Skopje pokupili smo Živka, parkirali vozila, spremili se i krenuli u obilazak Skopja. Nakon obilaska znamenitosti u Skopju otišli smo na planinu Vodno gdje se nalazi poznati Milenijski križ visok 66 m i jedan od najviših u Europi i odakle smo imali lijep pogled na grad Skopje. Spustivši se žičarom do vozila otišli smo u planinarski dom na ručak a zatim u obilazak kanjona Matka koji se nalazi u kanjonu rijeke Treske. Kroz kanjon smo plovili brodom i uživali u pogledu na biljni i životinjski svijet od kojih su neke vrste endemske. Nakon obilaska kanjona odlazimo u Hostel42 koji se nalazi u centru Skopja.

Subota, rano buđenje, doručak i vozimo se do Starog sela na početak staze za Ljuboten (2498 m). Staza je bila dugačka ali raznolika i zanimljiva pa smo uživali u hodanju i lijepom vremenu. Na vrhu smo planinarski krstili Snježanu i Romanu jer su se popele iznad 2000 m. Spustivši se s vrha odlazimo u PD Ljuboten na dogovoreni ručak, koji je bio iznad očekivanja, a zatim do vozila i natrag u Skopje.

Nedjelja je dan za odmor koji smo iskoristili za odlazak u Ohrid na kupanje u jezeru i obilazak Ohrida i manastira Sv. Naum.

Ponedjeljak je bio predviđen za uspon na Karadžicu, a kako su planinari imali želju  popeti se na Titov vrh promijenio sam plan pa smo se odvezli na Popovu Šapku na početak staze za Titov vrh (2747 m). Uspon je bio dugotrajan i zanimljiv jer smo hodali po livadama i snijegu. Prelazili smo preko potoka i preko snijega na strmini, uz upotrebu užeta za siguran prelazak. Do samog vrha imali smo i zahtjevniju strminu, a na vrhu jak vjetar. Po silasku do Popove Šapke odlazimo u restoran na večeru a zatim u Hostel na zasluženi odmor.

Utorak, duže spavanje, spremanje stvari i povratak za Osijek.

Izlet je u dobroj i opuštenoj atmosferi uspješno odrađen, oni koji su i prije bili u Makedoniji kažu da je ovo do sada najbolji izlet u  Makedoniju. Svi su bili zadovoljni, jer su se popeli na Ljuboten (2498m) i Titov vrh (2747 m), pomjerili granice svojih mogućnosti, nešto su i naučili i sretni jer su uživali u lijepom vremenu, prelijepoj prirodi, dobrom hodanju i još boljem druženju.

Umor nestaje a zadovoljstvo ostaje.

Vodič: Stevo Malinović