Biokovo; 28.-30.10.2022.

Na izlet na Biokovo, na dva najzahtjevnija vrha, zbog toga što je potrebno savladati visinsku razliku od 1300 m i staze koja vodi po siparu, vrhove iz HPO-e (Šćirovac 1619 m/nv i Sveti Ilija 1642 m/nv), krenuli smo u petak u 14,30 sati.

Put do Baške Vode gdje sam rezervirao apartmane, prošao je bez problema na opće zadovoljstvo dobro raspoloženih planinara.

Kako je uspon na vrhove jako zahtjevan, dugotrajan, potrebno je hodati i s naglavnim lampama, a dani su kratki, dio ekipe je odustao od uspona i odlučio se za kupanje u moru.

U subotu ujutro s naglavnim lampama krenuli smo iz Basta po stazi koja je bila raznovrsna ali zahtjevna za hodanje, u početku po siparu a nakon toga je staza bila ugodnija za hodanje. Popeli smo se na Šćirovac, vrijeme je bilo lijepo sunčano pa smo uživali u lijepom pogledu. Nakon odmora na Šćirovcu uputili smo se na Svetog Iliju. I na ovom vrhu je bilo lijepo vrijeme i pogledi na sve strane svijeta. Tu se nismo predugo zadržavali jer nam je trebalo još minimalno četiri sata hoda po mraku i siparu, s naglavnim lampama, do našeg vozila u Bastu. Po povratku s vrhova na kojima smo uživali u lijepom pogledu i vremenu zaputili smo se u apartmane u Baškoj Vodi na zasluženi odmor.

U nedjelju nakon doručka i kave otišli smo u PP Biokovo, na Skywalk Biokovo gdje je i početak staze za vrh Kimet (1536 m/nv) koji je također KT HPO-e. Iako nam je  prethodni dan bio naporan svi smo se bez problema popeli i na ovaj vrh na Biokovu.

Na povratku u Osijek imali smo pauzu u restoranu Jezero na Kupresu za ručak gdje smo uživali u jako ukusnoj i obilnoj hrani. Izlet je u veseloj i opuštenoj atmosferi uspješno odrađen, svi su bili zadovoljni i sretni jer su se popeli na najzahtjevnije vrhove HPO-e, uživali u druženju, hodanju, kupanju i prekrasnim pogledima s vrhova.

Umor nestaje a zadovoljstvo ostaje.

Vodič: Stevo Malinović